2021. jún 08.

Új kínai helikopter nyilvános bemutatkozása várható július 1-én

írta: Netarzenál
Új kínai helikopter nyilvános bemutatkozása várható július 1-én

A világhálóra felkerült képek alapján már folyik a kínai kommunista párt megalapításának 100. évfordulójára tervezett légi parádéra a gyakorlás.

Ezek között volt látható egy helikopter, mely eddig még nem nagyon szerepelt a híradásokban. Pár fényképnek köszönhetően sejteni lehetett a létezését, de most több képanyag is elérhetővé vált a forgószárnyasról. Ez is a francia eredetű Aérospatiale SA 321 Super Frelon kínai továbbgondolása, melyeket már évekkel ezelőtt rendszeresítettek CAIG Z-8, vagy Z-18 típusjelzéssel. A három WZ-6C hazai gyártású hajtóművel ellátott 13,8 tonnás felszállótömegű forgószárnyas 30 katonát képes szállítani, akár 1000 kilométeres távolságra is.

Z-8L

A hír apropóját adó Z-8L esetében sikerült szakítani a francia ősre hajazó külsővel, olyannyira, hogy az az amerikai Sikorsky S-92-re emlékeztet leginkább. A nagyjából 15 tonnás helikopter törzsének hátsó részén rámpa található, míg a törzs két oldalán lévő főfutóművek környékén egy-egy jókora gondola látható. Ezekben gyaníthatóan üzemanyag nyert elhelyezést, megoldva ezzel a kellően nagy hatótávolságot és biztosítva a jókora méretű belső teret is. A gondolákon megfigyelhetők voltak a rakétaészlelést végző optikai rendszer szenzorai, valamint a zavarótöltet-szórók is. A korszerű önvédelmi rendszerekkel felszerelt helikopteren az  ötlapátos farokrotor a bal oldalon látható, akárcsak a francia elődön.  

 

 

Szólj hozzá

Aérospatiale CAIG SA 321 Super Frelon Z-8 Z-18 WZ-6C Z-8L