2021. jún 10.

Hamarosan kiderül sikeres volt-e a francia tengeralattjáró transzplantáció

írta: Netarzenál
Hamarosan kiderül sikeres volt-e a francia tengeralattjáró transzplantáció

Ugyanis nemsokára újra vízbe fog kerülni a francia PERLE (S606) RUBIS-osztályú tengeralattjáró.

A tengeralattjáró építése 1987. március 27-én kezdődött. 1990. szeptember 22-énbocsátották vízre, és 1993. július 7-én állt szolgálatba. A 26 éves tengeralattjárón – mely a RUBIS-osztály utolsónak megépített egysége - 2020. június 12-én csaptak fel a lángok, amikor nagyjavítással egybekötött élettartam-hosszabbításon tartózkodott Toulon kikötőjében. A lángokat 300 ember 14 óra múlva tudta csak eloltani, és ahogy az várható volt, a nyomásálló hajótest egy része jelentős hőhatást volt kénytelen elviselni.

Ennek okán az elülső rész szilárdsági jellemzői romlottak. Helyreállítását a 2019 júliusában hadrendből kivont SAPHIR tengeralattjáró segítségével hajtották végre. Ugyanis ennek az egységnek eltávolították a szükséges részét és azt ráhegesztették az addigra már a sérült résztől megfosztott PERLE tengeralattjáróra. Ezt a munkát megkönnyítette, hogy mindkét egység a Cherbourg-i kikötőben tartózkodott. A francia hajógyár 100000 munkaórát szentelt a művelet megtervezésére, és 300 ember 250000 munkaóráját emésztett fel a művelet végrehajtása.

Műtét közben (navalnews)

A részegységek túlnyomó többsége az eredeti lesz, mivel a nagyjavítást megelőzőleg a nukleáris fűtőanyagot, a fegyvereket, az elektronikus rendszerek túlnyomó többségét, a szivattyúkat, a szellőző rendszereket és az egyéb berendezéseket eltávolították a PERLE belsejéből. A javítási költségeket a francia média beszámolói szerint mintegy 120 millió euróra, azaz 140 millió dollárra becsülik. A védelmi minisztérium ebből 70 millió eurót fizetne, jelentette a Le Monde még ez év januárjában, míg a fennmaradó 50 millió eurót pedig a Naval Group biztosítási befizetése fedezheti majd. A SAPHIR tengeralattjáró esetében már 2020. novemberben megkezdődtek a munkálatok előkészületei, amikor felmérték a majdani vágási helyeket.

2021 februárjában és márciusában mindkét tengeralattjárót kettévágták, majd elkezdődhetett az összeillesztés bonyolult művelete. A PERLE júniusban kerülhet újra vízre, majd a szivárgásellenőrzés után indulhat a belső tér helyreállítása, nagyjából 20 cső és 80 kábel összecsatlakoztatásával együtt. A javítási munkák után PERLE várhatóan 2021 novemberében visszatér Toulonba, hogy folytassák rajta a harci rendszereinek korszerűsítését. A tengeralattjáró átadását a Francia Haditengerészet részére 2023 elejére tervezik.

Szólj hozzá

Franciaország tengeralattjáró RUBIS-osztály PERLE (S606) SAPHIR