2021. jún 22.

Utolsó tesztlövészet a török hajók elleni robotrepülőgéppel

írta: Netarzenál
Utolsó tesztlövészet a török hajók elleni robotrepülőgéppel

Törökországban 2021. június 18-án hajtották végre a fejlesztést lezáró utolsó próbalövészetet a hazai Atmaca (Héja) hajók elleni robotrepülőgéppel.

A 2020-as év közepén a legnagyobb hatótávolságban, 200 kilométerre lévő célpont ellen indították el a fegyvert. Az Atmaca fejlesztését 2009-ben kezdte meg a Roketsan, a cél pedig az amerikai eredetű Harpoon hajók elleni robotrepülőgépek utódjának létrehozása, 2018-as rendszeresítési dátummal. Az internetre felkerült fotók alapján az indításokat az amerikai Harpoon robotrepülőgépekéhez megszólalásig hasonló, vagy pont azokhoz is használt Mk141-es indítóból végezték, így az Atmaca hossza nem haladhatja meg, az RGM-84F variánsét, vagyis 5,23 méter, törzsátmérője 350 milliméter. További lényeges eltérés, hogy az Atmaca szárnyainak fesztávolsága nagyobb, mint a Harpoon-é, 1,4 méter, valamint a gázturbina beömlőnyílását a szárnyak mögött alakították ki.

 (Wikipedia)

Az első indításra, igaz még csak szárazföldről, 2017 márciusában került sor. Az első tengeri tesztlövészetet 2019. november 3-án ejtették meg. Ekkor a Fekete-tengeren, egy szintén török tervezésű és gyártású hajóról, a MILGEM-osztályú KINALIADA (F-514) korvettről történt az indítás. A Roketsan által fejlesztett 800 kilogrammos tömegű Atmaca egy 200 kilogrammos harci résszel van ellátva, hatótávolsága 200 kilométer. A végfázisban aktivizálódó aktív radaros önirányító rendszerét tehetetlenségi navigációs rendszer és műholdas navigációs rendszer egészíti ki. Mozgatásáról egy Microturbo TRI 40 sugárhajtómű gondoskodik, ezt szeretnék majd kiváltani egy hazai tervezésű/építésű gázturbinára a jövőben. A legutóbbi jelentések szerint, mivel a 2021 júniusi lövészet is sikerrel végződött, az Atmaca rendszeresítése hamarosan elkezdődik Törökországban.

 

Szólj hozzá

Roketsan Törökország Atmaca