2021. jún 22.

Izraelben sikeresen teszteltek egy drónok elleni lézerfegyvert

írta: Netarzenál
Izraelben sikeresen teszteltek egy drónok elleni lézerfegyvert

A pilóta nélküli légi járművek jelentette fenyegetés ellen egy újszerű megoldással próbálják meg felvenni a harcot Izraelben.

Az Izraeli Védelmi Minisztérium kutatószervezete, a Mafat, az Elbit Systems és a Légierő egy kísérlet sorozatot hajtott végre, amelyek során bebizonyosodott a rendszer használhatósága. Az eddigi drónok elleni védelmi rendszerek földi telepítésűek voltak, de most egy repülőgép fedélzetére telepített rendszer mutatkozott be sikeresen. A polgári repülésben is használatos Cessna 208 Caravan repülőgép törzsének bal oldalára szerelték be a lézert, a célzást végző fejlett optikai nyomkövető rendszerrel együtt.

A közzétett információk szerint a lézerrel lehetőség van akár 1 kilométeres távolságról is a drónok lelövésére. A légi telepítésű lézerfegyvernek számos előnye van a földi telepítésű társaival szemben. Messze mozgékonyabb, ez a gyors helyváltoztatás mellett azzal az előnnyel is jár, hogy a jelenleg még az időjárási viszonyok miatt is alacsony lőtávolságú lézert kellően közel lehet vinni a célponthoz. Ez fokozott rugalmasságot kínál a pilóta nélküli légi járművek jelentette fenyegetésekre való reagálásban, bárhol is jelenjenek meg azok, és nagyobb lefedettséget biztosít sokkal szélesebb területen, különösen egy földön álló rendszerhez képest.

 

Szólj hozzá

Izrael lézer