2021. jún 23.

Kiszivárgott a svájci repülőgép-tender végeredménye?

írta: Netarzenál
Kiszivárgott a svájci repülőgép-tender végeredménye?

Egyesek szerint igen, hiszen hétfőn az SRF svájci közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a Lockheed Martin F-35 Lightning II-ese nyerte a svájci kiválasztást.

Hivatalosan ezt a tendert június 30-ig kell lezárni. Svájcnak ki kell cserélnie öregedő F-5-ös és F-18-flottáját, amelyeket 2025 és 2030 között terveznek majd fokozatosan kivonni. 2014-ben, amikor egy népszavazás elutasította a Saab Gripen-ek megvásárlását az F-5-ök helyett, a svájci légierő elindította az „Air 2030” programot, amelynek célja a jövőbeni vadászgép kiválasztása volt. Az alpesi ország 36 darab repülőgépet kíván beszerezni pótlásként, de további 4 darabra is opciót jelenthetnek majd be a jövőben. Bern a repülőgépek beszerzési árának 60%-át szeretné látni visszaforgatva az ország iparába.

(Wikipedia)

A svájci megrendelés elnyerésért a Boeing F/A-18 Super Hornet, az Eurofighter Typhoon és a Dassault Rafale indult el az F-35 mellett. Az előző megmérettetés győztese a Gripen E nem indulhatott, hiszen a feltételek között szerepelt, hogy olyan gépet keresnek, aminek a fejlesztése már befejeződött. 2020. január 10-én elindított második körben már az ajánlatoknak tartalmazni kellett 36 és 40 repülőgép árát, beleértve a meghatározott logisztikai támogatást és fegyvereket is, mintegy kötelező érvényű kiindulópontként a típusválasztás után a kiválasztott jelölttel folytatott részletes tárgyalásokhoz. 2020 szeptemberében népszavazással kerül megerősítésre, hogy a beszerzésre 6 milliárd svájci frank, vagyis 6,49 milliárd dollár fordítható.

(Wikipedia)

A napvilágra került információk szerint a Lockheed Martin lopakodó repülőgépe jóval megelőzte az F/A-18 Super Hornet-et, a Eurofighter-t és a Rafale-t pénzügyi és technikai szempontból is. Továbbá az F-35-ös fejlett szimulátorát emlegetik az állítólagos svájci siker egyik kulcsaként. Ez lehetővé teszi, hogy igazán valósághűen, lényegesen több kiképző repülést hajtsanak végre, felszállások nélkül. Persze amíg a gépek le nem szállnak Svájcban, addig semmi sem biztos. Elég csak megemlíteni, hogy a végső döntést meghozó Szövetségi Tanács hét tagjából legalább kettő inkább egy európai vadászgépet preferálna. Ők állítólag ígéretet tettek arra, hogy népszavazást indítanak minden olyan döntés ellen, amely egy amerikai vadászrepülőgép megvásárlásáról szól. Okként az információk biztonságát hozták fel.

Szólj hozzá

Dassault Rafale Eurofighter Typhoon Svájc Lockheed Martin F-35 Lightning II Saab Gripen Boeing F/A-18 Super Hornet Air 2030