2021. jún 28.

USA-ból szerez be repülőgépeket Vietnám légiereje

írta: Netarzenál
USA-ból szerez be repülőgépeket Vietnám légiereje

Alig néhány évvel ezelőtt egy ilyen üzlet teljesen elképzelhetetlen lett volna, ugyanis Vietnám modern Beechcraft T-6 Texan II turbólégcsavaros kiképző repülőgépeket vásárol az USA-ból.

Ez annak is köszönhető, hogy Washington 2016-ban teljesen feloldotta katonai embargóját a délkelet-ázsiai országgal szemben. Várhatólag Vietnám a teljes pilótaképzési rendszerét is át fogja majd szervezni az új típus érkezése után. Most még csak három gép leszállításáról állapodtak meg 2023 közepéig bezárólag, de a jövőben várható további példányok is beszerzésre fognak kerülni, mivel a három gép nagyon kevés képzési kapacitást jelent.

Beechcraft T-6 Texan II turbólégcsavaros kiképző repülőgép (Wikipedia)

Természetesen a szerződés tartalék alkatrészcsomagot, logisztikai támogatást és egyéb képzési eszközöket is tartalmaz. Az ázsiai ország közeledése nem most kezdődött, hiszen 2019-ben Dang Duc Toai főhadnagy elsőként végezte el az amerikai légierő repülőgép vezetői képzését. Ennek során a Beechcraft T-6 Texan II turbólégcsavaros kiképző repülőgépen 167 órát repült. Hazatérve pályafutását is nyugati típuson, C295-ös szállítógépen folytatta. Vietnám elsősorban szovjet és orosz gyártmányú repülőgépeket használ, de kevés számú nyugati repülőgépe is van már, például a C212 és a C295 szállítógépek.

Szólj hozzá

Vietnám Beechcraft T-6 Texan II