2021. júl 11.

Akbaba, a törökök radargyilkos rakétája

írta: Netarzenál
Akbaba, a törökök radargyilkos rakétája

A török hadiipar egy újabb olyan kategóriájú fegyver megalkotását végezte el titokban, melyet a világon csak páran vittek véghez.

Ez pedig a rádiólokátorok elleni küzdelemben használatos rakéta. A Roketsan által kifejlesztett Akbaba, vagyis Keselyű nevet viselő fegyver, elsősorban a még szintén fejlesztési stádiumban lévő TF-X jövőbeli harci repülőgép számára került kifejlesztésre. De a jelenleg is szolgálatban álló Lockheed Martin F-16 C/D Fighting Falcon vadászbombázókon is rendszeresíteni fogják. A törökök nemzetbiztonsági okokra hivatkozva a lehető legkevesebb információt tették közzé az eddig ismeretlen Akbaba-ról, a június 30-án megtartott sajtótájékoztatón. Meg nem erősített információk szerint a rakéta irányítására nem csak passzív vevőfejet fognak alkalmazni, hanem aktív AESA antennával ellátott radarirányítást is, így a megtámadott radar sugárzásának kikapcsolása után is képessé válik az Akbaba a memóriájában tárolt hely közelébe repülni, és megkeresni a célpontját.

A török TF-X vadászbombázó mérethű makettje (Wikipedia)

A Washingtonnal történt összekülönbözésnek köszönhetően így tehát egy újabb hazai fegyver gazdagíthatja majd a török haderők eszköztárát. Egyébként ilyen kategóriájú fegyverrel már most is rendelkeznek a törökök. Az amerikai Raytheon Technologies által gyártott AGM-88 HARM rakétából nagyjából 100 példány található meg a légierőnél. Ezt a Texas Instruments AGM-45 Shrike és AGM-78 Standard rakéták utódjaként fejlesztették ki szintén a Texas Instruments-nél, melyet később felvásárolt a Raytheon Corporation. Ezeket a rakétákat a Török Légierőnél a radarok elleni harcra felkészített 151. repülőszázad gépei és személyzete vetné be egy konfliktusban. Gyaníthatóan az utód, az Akbaba is itt fog majd elsőként rendszeresítésre kerülni. Nagyjából ekkora mennyiségben kell majd beszerezni az utódból is, egészen addig, míg a TF-X rendszeresítésre éretté nem fog válni.

Szólj hozzá

Roketsan TF-X Törökország Akbaba