2021. júl 17.

Előbb érhet véget az Amerikai Haditengerészet repülőgép-hiánya

írta: Netarzenál
Előbb érhet véget az Amerikai Haditengerészet repülőgép-hiánya

A keddi Kongresszusi meghallgatáson a flotta képviselői bejelentették, a vártnál négy évvel korábban meg fog szűnni a repülőgépek alacsony darabszámából adód hiány.

Az elmúlt években általánossá vált, hogy sohasem volt annyi repülőgépe a haditengerészetnek, amennyit szerettek volna. A 2021-es évben például 49 repülőgép hiánya volt kimutatható a leltárból. A szükséges átszervezéseknek és módosításoknak köszönhetően azonban a legfrissebb kalkulációk szerint már 2029-ben vége lehet a létszámhiánynak. Ezt az időpontot pár hónapja még 2025-re várták.

 A tengerészgyalogság F-35C gépei is rendszeresen megjelennek majd a hordozók fedélzetén (Wikipedia)

Az egyik legfőbb változtatás mindjárt az új típust, a Lockheed Martin F-35C Lightning II-et érintette. Itt egy század gépmennyiségét a tervezett 10-ről 14-re emelték fel. Azonban egy hordozófedélzeti repülőezredben mégsem 28 darab lesz megtalálható, mivel csak egy F-35C századot fognak telepíteni az úszó repülőterekre. Az igáslónak tekinthető Boeing F/A-18E/F Super Hornet esetében 28, jó ideje nem repült példányt sikerült repülőképessé tenni a műszakiaknak. A típus leterheltségét csökkentendő az agresszor feladatokra újra Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon-okat szeretnének szolgálatba állítani.

Boeing F/A-18F Super Hornet (Wikipedia)

Ezek használt gépek lennének, a Légierőtől és a Légi Nemzeti Gárdától, de a már évtizedek óta meglévő Northrop F-5 Tiger II-ekből is további gépek szolgálnak majd légi ellenségként. Utóbbiakat Svájcból vásárolják meg. Végéhez közeledik a Boeing F/A-18E/F Super Hornet-ek élettartam-hosszabbítása is, így további 4000 órával gazdálkodhatnak majd a tervezők. A típus esetében lerövidülnek a karbantartások átfutási idejei is, így már 18 hónap helyett csak 12-őt fog távol tölteni a vadászbombázó az alakulatától. Meg említeni azonban azt is, hogy ezen munkák során a várnál több helyen tapasztalták korrozíó nyomait a Super Hornet-eken, mint várták.

Szólj hozzá

Boeing F/A-18E/F Super Hornet Lockheed Martin F-35C Lightning II Northrop F-5 Tiger II Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon