2021. aug 04.

Sikeres tesztindítás az új amerikai lokátorgyilkos rakétával

írta: Netarzenál
Sikeres tesztindítás az új amerikai lokátorgyilkos rakétával

Július 19-én egy sikeres indítást hajtottak végre a Northrop Grumman Innovation Systems (korábban ATK Defense Electronics Systems) AGM-88G AARGM-ER (Advanced Radiation Anti Guided Missile Extended Range) lokátorromboló rakétával.

Az új rakéta esetében ez volt az első indítás, mely minden tekintetben sikeresnek volt mondható. Persze azt is meg kell említeni, hogy erre a tervezett időpont előtt három hónappal tudtak sort keríteni.Az AGM-88 HARM utódjának tekinthető AARGM-ER-t a flotta egyaránt rendszeresíteni kívánja a Boeing F/A-18E/F Super Hornet és EA-18G Growler, valamint a Lockheed Martin F-35C Lightning II repülőgépein. A fegyvert 2019 márciusától kezdődően fejleszti a Northrop Grumman Innovation Systems az akkor elnyert 323 millió dolláros szerződés értelmében.

Az elődökhöz képes kétszeres hatótávolsággal rendelkező AARGM-ER makettjével a függesztési próbákat már elvégezték az F-35C esetében, és természetesen elfér a belső fegyvertérben is, így várható képességeinek okán is joggal keltette fel a légierő érdeklődését. A belső fegyvertér kisebb mérete miatt az F-35B esetében az AARGM-ER belső szállítása nem lesz lehetséges. A mostani indítást egy Boeing F/A-18F Super Hornet-ről végezték a Dél-Kalifornia partjainál lévő Point Mugu lőtéren. Eme típus esetében az első repülést 2020. június 1-én hajtották végre, egy Boeing F/A-18E Super Hornet bal szárnya alá függesztve, a haditengerészet Patuxent River-i tesztközpontjából felszállva. A flotta vezetői még a2021-es évben szeretnék az AGM-88G AARGM-ER gyártását elkezdeni, ennek köszönhetően 2022-ben már hadrendbe is állíthatnák a radargyilkos rakétát.

Szólj hozzá

ATK Defense Electronics Systems Northrop Grumman Innovation Systems AGM-88G AARGM-ER Advanced Radiation Anti Guided Missile Extended Range