2021. aug 11.

Izraelben tesztelték a legkorszerűbb repülőtér javítási eljárást

írta: Netarzenál
Izraelben tesztelték a legkorszerűbb repülőtér javítási eljárást

A repülőterek futópályái, gurulóútjai és az állóhelyek minden katonai konfliktusban kiemelten fontos célpontot jelentenek.

Épségüknek megóvása kiemelten fontos tényező lehet, sérülésük minél előbbi javítását a lehető leggyorsabban végre kell hajtani. A gyorskötő betonok világában egy új eljárás bukkant fel a közelmúltban. Az FRP (Fiber Reinforced Polymer), vagyis a szénszálakkal megerősített műanyag lapokkal és az ezek rögzítését végző rendszerek segítségével csökkenthető a helyreállítás ideje. Ezeket a RADR (Rapid Airfield Damage Recovery) koncepciójának részeként használják a repülőterek gyors helyreállítására, a harccselekmények okozta károk helyreállítása során.

A szénszálakkal megerősített műanyag lapok rögzítése a helyreállított pályaszakaszon (Amerikai Légierő)

Ennek a technológiának a minden eddiginél nagyobb terület befoltozásával járó próbáját Izraelben hajtották végre az amerikai légierő műszaki szolgálatának tagjai, az izraeli kollégáikkal együttműködve. Ennek köszönhetően az izraeliek is elsajátították az FRP használatát. A kevesebb mint két óra alatt helyreállított felületen kis-és nagysebességgel végrehajtott gurulásokat, valamint fel-és leszállásokat egyaránt végrehajtottak izraeli harci gépek. A szénszálakkal megerősített műanyag lapok és a rögzítést végző rendszereik megbízhatóságát a lehető legnagyobb erőhatásoknak tették ki, ugyanis az F-15-ös gépek mellett F-35-ket is bevonta a próbákba.

Látható, jókora felületen kerültek alkalmazásra a szénszálakkal megerősített műanyag lapok (Amerikai Légierő)

A jelenleg legerősebb hajtóművekkel rendelkező gépek összesen több mint 30 alkalommal hajtottak át a javított szakaszon, mely kiállta a próbát. Ez a képzési és tesztelési időszak felbecsülhetetlen értékű adatokkal szolgált mind az amerikai, mind az izraeli légierő műszaki szolgálata számára, valós bizalmat adva az FRP rendszer felé. Mindezt tette akkor, amikor mindkét ország a repülőterek sérüléseinek javítási képességeinek modernizálására törekszik.

Szólj hozzá

FRP Fiber Reinforced Polymer RADR Rapid Airfield Damage Recovery