2021. aug 26.

Bulgária növelni készül az F-16-ok darabszámát

írta: Netarzenál
Bulgária növelni készül az F-16-ok darabszámát

A címként szereplő mondat nem sok újdonságot rejt a védelmi beszerzéseket figyelők részére. Ez a terv már 2020 első felében köztudott volt.

Az igencsak szövevényes bolgár tender még 2004-ben vette kezdetét, akkor 16 darab NATO-kompatibilis harci repülőgép beszerzését indították el. Az évek során különféle gazdasági, politikai és pénzügyi okok hátráltatták a beszerzés megvalósulását. Az új vadászgépek a régi MiG-29-ek felváltására szolgálnak, amelyeket az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején rendszeresítettek az országban. A már megrendelt nyolc Lockheed Martin F-16 Block 70-es vadászbombázóért, amiből hat egy, míg kettő kétüléses, 512 millió dollárt fizet majd Szófia, így a gépek darabára 64 millió dollár. A kommunizmus bukása óta ez lesz Bulgária legnagyobb katonai beszerzése, ami a nyolcadik F-16V 2027. január 31-ig esedékes átadásával fejeződik be.

 

Ezt követően további ugyanennyi F-16V beszerzése szerepel a bolgár tervekben. A légierő jelenlegi fejlesztési terve egyetlen, a típussal felszerelt század felállítását írja elő. Eltérés csak annyi lesz, hogy az első 8 gépért előre fizettek, míg a második 8 árát részletfizetéssel egyenlítik ki. A tervekben a légi célok elleni fegyverzet beszerzése mellett szerepel a földi célok fegyverzet valamint az üzemeltetéshez szükséges berendezések megvásárlása is, természetesen az oktatással és logisztikai támogatással együtt. Még 2020 szeptemberében rendelte meg Szófia a Raytheon AIM-120 AMRAAM légiharc-rakéták első darabjait. Természetesen mielőtt tényleges megállapodás születhetne, szükség lesz a kormány és a parlament jóváhagyására is.

Szólj hozzá

Raytheon AIM-120 AMRAAM Lockheed Martin F-16 Block 70