2021. sze 01.

Irak török hadfelszereléseket vásárolhat

írta: Netarzenál
Irak török hadfelszereléseket vásárolhat

Az iraki védelmi miniszter bejelentette, hogy országa Ankarától szeretne vásárolni harci helikoptereket, drónokat és elektronikai hadviselési rendszereket.

Az első kategóriában a Turkish Aerospace Industries (TAI) T129 ATAK található meg, melyekből Bagdad 12 darabot vásárolna meg. A drónok közül a már jól ismert, fegyverzettel is ellátható Bayraktar TB2 került kiválasztásra. Ezekből várhatólag szintén egy tucatnyi kerül majd beszerzésre. Az elektronikai hadviselési rendszerek esetében a katonai teherautó alvázára szerelt Koral-ból vásárolnak meg hat darabok az irakiak. Az iraki védelmi miniszter augusztus hónapban ellátogatott az isztambuli IDEF-21 kiállításra. Itt találkozott török ​​kollégájával, Hulusi Akarral, és megbeszéléseket tartott a török ​​védelmi ipar képviselőivel is.

Turkish Aerospace Industries T129 ATAK harci helikopter

Török védelmi ipari forrásokból származó információk alapján a Bayraktar TB2 drónok esetében már több mint egy éve folytak a tárgyalások. A törökök kissé szeptikusan állnak hozzá az iraki T129-es üzlethez, véleményük szerint Washington nem fog hozzájárulni a helikopterekbe szánt LHTEC (Light Helicopter Turbine Engine Company) T800-4A gázturbinák eladásához. Ennek oka, hogy a török-amerikai viszony megromlása miatt a helikoptereket a levegőbe emelő, az amerikai Honeywell és a brit Rolls-Royce közös vállalkozásaként működő LHTEC gyártmányú T800-4A gázturbinák elérhetetlenné váltak. Bár a közelmúltban egy kedvező döntés értelmében a Fülöp-szigetek által nagyjából 286,6 millió dollárért megrendelt hat T129B számára leszállításra fog kerülni az amerikai-brit erőforrások, a típust beszerezni óhajtó Pakisztán esetében továbbra is kétséges az eladás megvalósulása.

Bayraktar TB2: egy már sikeresnek mondható török fejlesztés

Az év elején a Fülöp-szigeteknek eladott T129-ek esetében egy kiskapu felhasználásával sikerült eredményt elérni a törököknek. Ugyanis egy bizonyos összeg alatti eladáshoz még nem kell a Kongresszus jóváhagyása. Tudniillik az amerikai törvények szerint egy harmadik országba történő kivitelhez amerikai engedélyre van szükség, ha az amerikai összetevők mennyisége meghaladja a 10% -ot. Ilyen ebben az esetben például a forgószárnyasok levegőbe emelkedéséhez szükséges LHTEC T800-4A gázturbina is, melyekből kettő kell egy ATAK-ba. Ezek előállítását a LHTEC közös vállalat végzi, mely az amerikai Honeywell és a brit Rolls-Royce közös gyermeke.

A Koral elektronikai hadviselési rendszer

Éppen ezért az igencsak elmérgesedő amerikai-török viszony az F-35-ök el(nem)adása mellett a T129-es helikopterek előállítására is rányomta a bélyegét. Meg kell jegyezni, hogy már 2017 februárjától Törökországban megkezdték a hasonló paraméterekkel rendelkező TS1400 jelzéssel ellátott hazai gázturbina kifejlesztését is. Ezt az erőforrást szeretnék felhasználni a Turkish Aerospace Industries T625 közepes méretű, több célra is felhasználható helikopteren is. A Pakisztán által 1,5 milliárd dollárért megvásárolni kívánt 30 darab T129 ATAK harci helikopter előállítása, valamint leszállítása is így a beépíthető hajtóművek hiánya miatt több évet is késhet. Pakisztán mindenesetre már jelezte, amennyiben a török T129-ek megvásárlása záros határidő belül nem rendeződik, kész a kínai gyártmányú Z-10-es harci helikopterek beszerzésére.

Szólj hozzá

Törökország Turkish Aerospace Industries T129 ATAK Bayraktar TB2 Koral Irak