2012. már 04.

2012.03.04

írta: Netarzenál
2012.03.04

Az amerikai haditengerészet mellett Pakisztán, Belgium, Ausztrália, Kanada, Svájc és Finnország megrendelését kapta kézhez a JHMCS sisakkijelzőket gyártó Rockwell Collins/Elbit vegyesvállalat, a Vision Systems International. Az összesen 31,7 millió dolláros megrendelés értelmében 2013. december 31-ig 111 darab siskakijelző kerül legyártásra. A JHMCS a közelmúltban az AIM-9X Sidewinder légiharc-rakétával kombinálva egy légharc-gyakorlat során újra bizonyított, ekkor egy F-15-ös pilótának sikerült szimulált légi győzelmet elérni egy F-22A Raptor ellen.

Nagy valószínűséggel Nagy-Britannia lesz Japán egyik első partnere a fegyverfejlesztések terén. Bár eddig is volt bizonyos szintű együttműködés az Egyesült Államok és az ázsiai szigetország között, azonban már tavaly év végén várható volt, hogy változások fognak történni a szigorú japán törvényekben. Jelenleg az egyeztetések folynak a felek között, London négy projektet ajánlott fel a japánok számára, ezek közül az egyik egy automata töltőberendezés közös megalkotása lenne a 155 mm-es tarackok számára.

Immáron hivatalossá vált, hogy Kína ebben az évben tovább növeli a hadseregre fordított összeg nagyságát. A tavalyihoz képest 11,2 százalékkal lesz magasabb a katonai költségvetés, mely így már eléri a 110 milliárd dollárt. Ázsiában az összeg hallatán több ország is jelezte, fél az kínai terjeszkedéstől. Barack Obama amerikai elnök megnyugtatta a térségben lévő szövetséges államokat, hogy Washington továbbra is fenntartja az egyensúlyt a térségben. Meg kell jegyezni azonban, hogy a Peking a haditechnikai fejlesztések, beszerzések, korszerűsítések mellett komoly összeget fordít a katonák életszínvonalának emelésére is.

Ezt bizonyos szempontból kényszerből teszi, hiszen  a jól fizető katonai pálya mellett számos civil alternatíva kínálkozik egy kínai fiatal, pláne ha diplomás számára. Így az életkörülmények, a bérek és az egyéb juttatások terén egy lépéssel sem maradhat le a katonaság. Legnehezebb helyzetben a haditengerészet van ezen a téren, hiszen a vezetés elképzelése szerint egyre inkább egy a távoli vizeken is bevethető tengerészetté kell válnia. Az új építésű hadihajóknál próbálnak odafigyelni a legénység komfortjára, de mivel a kínaiak nem rendelkeznek távoli országokban kiépített haditengerészeti bázissal, így ez egy érdekes megoldást eredményezett.

A 88-as hadrendi számú hajó legfőbb feladata az egyéb hadihajókon szolgálók számára a pihenés biztosítása. Fedélzetein tágas 1, 2, 4, 6 fős kabinok kerültek kialakításra, amelyekben szükség esetén függőágyak alkalmazásával további személyek elhelyezése is lehetséges. Ezenkívül, üzlet, konditerem, kávézó, 200 fő befogadóképességű, korszerű audio-vizuális eszközökkel ellátott konferenciaterem, valamint a felső fedélzeten egy kosárlabdapálya is kialakításra került a hajón. 

Persze azért jut bőven fejlesztésekre is, a legújabb hírek szerint már a 43. repülőezred is a J-10-esekkel lett ellátva, továbbá 2011 végétől a 84. ezred is átfegyverzésre került és immáron a JH-7A vadászbombázókat repüli. Kínában további alakulatoknál is folyamatban van a régebbi repülőgépek lecserélése újabbakkal.

Grúziában egy hazai gyártású rakéta-sorozatvetőt mutattak be március 3-án. A páncélozott fülkével ellátott ZCRS-122 jármű hatótávolsága 500 km, legnagyobb sebessége 80 km/h. A 122 mm-es rakéták maximális hatótávolsága 40 km. A 40 rakétát tartalmazó csőköteg 20 másodperc alatt képes a 40 rakéta kilövésére. A csövek maximális emelkedési értéke 60 fok, balra 80, jobbra 120 fokba fordulhat el a középvonaltól a csőköteg. A rakéta-sorozatvető kezelőállomány 5 fő. (Videó)

NETARZENÁL GALÉRIA

Szólj hozzá

kína japán nagy britannia grúzia j 10 jhmcs jh 7a ZCRS-122