2012. nov 19.

2012.11.19

írta: Netarzenál
2012.11.19

Megerősítette a Brit Királyi Légierő, hogy még ebben az évben Afganisztánba kerülnek a korszerűsített Boeing CH-47 Chinook HC.4 szállító helikopterek. A továbbfejlesztett forgószárnyasok jelenleg az USA-ban tartózkodnak, ahol a magas hőmérsékletű, poros környezetben folyó kiképzésen vesznek részt személyzetükkel. Eddig hét HC.4-es adtak át és további 12 HC.2/2A vár a korszerűsítési munkálatok befejezésére. A HC.4-es erősebb Honeywell T55-714 hajtóműveket, üveg pilótafülkét, önvédelmi rendszereket kap a felújítás során.

Pakisztánban annak ellenére, hogy az Egyesült Államok kategorikusan elutasította a felfegyverzett robotrepülőgépek beszerzésének kérelmét, nem tettek le egy ilyen kategóriába tartozó repülőeszköz hadrendbe állításának tervéről. Az USA indoklásában az áll, hogy a gépeken található megoldások és magas technológiai fejlettségű rendszerek titkainak tovább nem adása nem biztosított Pakisztánban. A hazai fejlesztés egyik legnagyobb hátráltató eleme a használható célzórendszer és a szükséges precíziós fegyverzet hiánya. Kína, mint az ország egyik legnagyobb szövetségese Washington után, kijelentette, hogy hajlandó lenne felfegyverzett robotrepülőgépek eladására, sőt a fejlesztésben is partner lesz.  

Bár a kínai rendszerek jelenleg még nem olyan elterjedtek mint az amerikaiak és nincs is velük annyi tapasztalat sem, Pakisztánban a hírek szerint mégis az ázsiai nagyhatalommal történő kooperálás mellett döntöttek. Hét vagy nyolc hónappal ezelőtt a légierő által használt, olasz eredetű Falcon UAV-k egyik példányával már folytattak fegyveres kísérleteket. A hadsereg programja a hazai gyártású Shahpur pilóta nélküli repülőgépen alapul. A Shahpur szárnyfesztávolsága körülbelül hét méter és 50 kg hasznos teher szállítására képes, hatótávolsága 250 km, irányítása nem műholdas távközléssel történik, ezért ez az alkalmazását jelentősen korlátozza. Jelenleg a megfelelő célzórendszer és fegyverzet hiányában csak irányítás nélküli rakéták indításával kísérletezhetnek az országban, de Kína két UAV-t is felajánlott megvételre. Egyik a CH-3-as, ez két rakéta, vagy bomba szállítására képes, míg az amerikai Reaper-re hasonlító CH-4-es már négy fegyverfelfüggesztővel rendelkezik.

Az év júniusában teljessé vált és így már hat gépből áll ausztrál Wedgetail AEW&C flotta elérte a korlátozottan hadra fogható szintet. A több mint 3,5 milliárd dollárba kerülő programról 2009-ben írtak alá megállapodást a felek. A légtérfelderítők a RAAF Új-Dél-Walesben található Williamtown, illetve a Tindal támaszponton találhatók meg a 2. Század állományában.

Nem egy szakértő szerint Kína nem csak a gazdag halállomány és a jelentős földgáz- és kőolajlelőhelyek miatt tart igény a Dél-kínai-tenger nagyobb részére. Véleményük szerint ezek a vizek remek rejtekhelyeket jelenthetnek a nem éppen csendes üzemű kínai ballisztikus rakétahordozó tengeralattjárónak egy konfliktus esetén. A szonárokkal történő nehéz észlelés valamennyire elősegíthetné a jelenleg szolgálatban álló, de a tengeren állítólag műszaki hibák miatt nem túl gyakran előforduló Type 94-es osztályú tengeralattjárók túlélést.

Ezektől a szovjet/orosz VICTOR III-asokra hajazó, de a Type 93-as vadász-tengeralattjárók meghosszabbított törzsével létrehozott acélcápáktól sokat várt a kínai haditengerészet vezetése, ám csalódást keltettek. Építésük a 90-es években kezdődött, sok megszerzett szovjet/orosz tapasztalat felhasználásával, azonban a kínai hajógyáraknak ezek sem segítettek sokat egy jobb hajóosztály megalkotásában. Egy ilyen 9000 tonnás vízkiszorítású rakétahordozó 12 darab 42 tonnás JL-2 (Julang) ballisztikus rakéta hordozására képes, melyek a szárazföldi telepítésű DF-31-ekkel állnak rokonságban. Az állítólag már négy éve szolgálatban álló JL-2-ek sem éppen a megbízhatóságukról híresek, így hordozóikkal együtt nem jelentenek akkora fenyegetést, mint tehetnék.

Megkezdte második, 19 napig tartó tengeri próbáit a hatodik Type 45-ös romboló, a HMS DUNCAN (D 37). A Skócia partjai mellett végzendő teszteken a meghajtó és harci rendszerek, valamint a navigációs és kommunikációs berendezések kerülnek leellenőrzésre. A romboló várhatólag a következő év márciusában kerül majd átadásra a Királyi Haditengerészet számára.

NETARZENÁL GALÉRIA

HMS AMBUSH: 1., 2.

Entwicklungsring Sud VJ-101C.

Szu-25T.

MRA4 NImrod.

A VFA 159 Super Hornet vadászbombázója.

Chilei Aerospatiale HB-355N Esquilo II.

Szólj hozzá

94 45 37) UAV Type Boeing Chinook (D Falcon JL-2 DUNCAN CH-47 HC.4 Shahpur CH-3 CH-4 Wedgetail