2011. dec 20.

2011.12.20

írta: Netarzenál
2011.12.20

A több mint 9000 darab megépített M-1 Abrams harckocsiból az USA mintegy 7000 darabot legalább húsz évig tartós tárolás alatt megőriz. Váltótípusra nincs pénz és azt sem lehet biztosan tudni mit hoz a jövő a nehézpáncélosok számára, így a jól bevált és még számos fejlesztést még magába fogadni képes harckocsik számára elodázásra került a lángvágós halál.

Véget ért a csaknem két évvel ezelőtt megkezdett tengeralattjáró nagyjavítás Izraelben. A hír meglepő, hiszen eddig nem tudatták, hogy a három DOLPHIN-osztályú egység (DOLPHIN, LEVIAHTAN, TEKUMA) közül valamelyik is hajógyári munkások keze alá került volna. A titkolózás talán még most is tart valamilyen szinten, hiszen a hírt közlő Jeruzsálem Post csak annyit említett meg, hogy a 30 éves élettartamra tervezett egységek közül, az 1999-ben átadott esett át az élettartam felénél esedékes felújításon. Nem nehéz kinyomozni, hogy ez bizony a DOLPHIN volt. A Haifa-i hajógyárban a csövek, szelepek, motorok szétszerelésén és a szükségessé váló alkatrészek cseréjén kívül a hajótest ellenőrzését és a repedések meghegesztését is elvégezték. A sokkal több titkot rejtő elektronikáról mindössze annyit lehet tudni, hogy a szonár rendszer is megújult a 26,4 millió dolláros felújítás során.

Mivel az első három egység között egy-egy éves eltérés van az építést illetőleg, valószínűleg a másik két tengeralattjáró is hamarosan nagyjavításra kerül. Két további, korszerűbb egység átadása 2012-ben és 2013-ban várható. A hatodik, 2010-ben megrendelt egység, melynek építésében több izraeli cég is részt vesz (Tadiran, Elbit, Izrael Aerospace Industries és a Rada) a német Welt am Sonntag vasárnapi számában került megemlítésre. A cikk szerint Angela Merkel német kancellár újra az átadás meg nem valósulásával fenyegette meg az izraeli vezetést, ha nem folyósítanak 100 millió dollárnyi, eddig visszatartott adóbevételt a palesztin hatóságok számára.

Azerbajdzsánban további 60 Matador és a Marauder MRAP előállítása várható a Paramount Group licence alapján. A felek között jelenleg a részletek egyeztetése zajlik.

Tegnap átadták a SAN ANTONIO-osztály hatodik tagját az amerikai haditengerészetnek. A USS SAN DIEGO (LPD 22) 2012 tavaszán lép majd szolgálatba.

Megkezdődött viszont a Type-23-as HMS PORTLAND (F 79) fregatt korszerűsítése a Babcock hajógyárban.  A 11 hónaposra tervezett munkálatok során alaposan megújul a hajó harcvezetésben érintett elektronikai rendszere, az Sea Wolf légvédelmi rendszere, a 30 milliméteres légvédelmi gépágyúi, a 114 milliméteres Mod 0 lövege, mely így a Mod 1-es lesz és beépítésre kerül a Sonar 2087-es hanglokátor is.

Az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) értesítette a Kongresszust, hogy Ausztrália kormánya a 10 C-27J Spartan katonai teherszállító repülőgépet és hozzá kapcsolódó tartalék alkatrészeket, kiszolgáló berendezéseket, képzést és logisztikai támogatást kíván megvásárolni 650 millió dollárért. A gépek felszereltségébe az AAR-47A(V)2 rakétaszenzor, az ALE-47-es infracsapda/dipólszóró és az APR-39B(V)2 radar besugárzásjelző egyaránt megtalálható lesz. A C-27J Spartanok a 2009-ben nyugdíjba vonult 14 DHC-4 Caribou és a hamarosan hasonló sorsra jutó 12 C-130H Hercules gépek feladatainak egy részét látnák el.

Bár Japánban ma bejelentették, hogy 42 F-35A Lightning II típusú repülőgépet vásárolnak a Mitsubishi által licencben gyártott F-4EJ Phantom II vadászgépek helyett, azonban másutt még nem ennyire jó az amerikai gép helyzete. Norvégiában, ahol már eddig is az ország történetének legdrágább védelmi projektjének számít a típus beszerzése, az emelkedő, 30 éves élettartamra számított életciklus-költségeket kalkulálják újra. A matekozás pontos végeredményét tavaszra várják. Mindazonáltal a 2018-ban megérkező első Lightning II-es után még minimum két évig bevetésre alkalmasnak kell lennie az F-16 AM/BM flottának is. Éppen ezért 2014-től kezdődően a gépek szárnyainak lecserélésén gondolkodnak, így a Fighting Falcon-ok további 10 évig repülésre alkalmas állapotba kerülnének. 2023-ra, amikorra teljessé válik az 57 példányból álló norvég F-35-ös állomány az alaposan kiszolgált (kb. 40 éves) elődök is nyugdíjba vonulhatnak.

Új lövészpáncélost keresnek az Egyesült Arab Emírségekben. A tenderen részt vevő General Dynamics Desert Piranha 5,  Nexter VBCI, Rheinmetall Boxer és Patria AMV mellé most besorolt az ukrajnai Mikolajiv Mechanikai és Javító Üzem is a BTR-7-essel. Az arab ország 600 darab lövészpáncélos beszerzését határozta el és nyertesnek egy közös vállalatot kell létrehozni az emírségekben.

 https://www.youtube.com/watch?v=yDiTWCXpR-A

 

NETARZENÁL GALÉRIA

Őrjáratban.

Tupoljev Tu-160 Balckjack.

Bell OH-58D Kiowa.

De Havilland DH-100 Vampire FB.6.

Egyedül egy esős este.

Dassault Rafale C.

 

Szólj hozzá

san diego abrams portland dolphin uss c 27j spartan m 1 dolphin osztály antonio osztály (lpd 22) hms (f 79) f 35a btr 7