2011. dec 22.

2011.12.22

írta: Netarzenál
2011.12.22

Szombaton egy személyzet nélküli repülésre alkalmassá tett K-MAX helikopter, a történelem során első alkalommal szállított utánpótlást harci övezetben. Az Afganisztánban található egyik tengerészgyalogos támaszpontra biztonságban érkezett meg a szállítmány.

Brazíliában saját gyártmányú hajó elleni rakétát kívánnak szolgálatba állítani az évtized végén. A jelenleg szolgálatban lévő és modernizálásra nem kerülő MBDA MM40 Exocet Blokk II rakéták 2018-19 körül kerülnek majd kivonásra. Az Exocet modernizálását az Avibras és Mectron végzi, az első példány átadásra októberben került sor. A 70 km-es hatótávolságú Mansup névre hallgató rakéta megalkotását lehetővé tevő kutatásban és fejlesztésben négy vállalat (ATECH, Omnisys, Avibras, Mectron) vesz részt.  A radarral támogatott irányítórendszert az Omnisys fejleszti, a szilárd tüzelőanyagú rakétamotort az Avibras készíti el, míg a prototípus összeszerelését a Mectron végzi majd. Az 50 millió dolláros projektet a haditengerészet koordinálja.

Japánban a Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. (MHI) fogja az F-35A gépek előállításából a legnagyobb részt vállalni. A programban így fővállalkozói szerepet játszó cég emberei már fel is vették a kapcsolatot a tengeren túli partnereikkel a gyártás megszervezése ügyében.

Franciaországban a Védelmi Beszerzések Ügynöksége (Direction Générale de l'Armement-DGA) december 16-án újabb 25 MU90 torpedót vett át. A haditengerészet így már 250 darab MU90-est tudhat magáénak. Az elektromos meghajtású MU90-es 2008 februárjától szolgál a francia haditengerészetnél. Tervezési filozófiájából kiindulva egyaránt megtalálható az Atlantique 2 tengeri járőrgépek, a Lynx helikopterek és a HORIZON-osztályú fregattok fegyverzetében. A jövőben az NH90 Caiman helikopterek és a FREMM-osztályú fregattok fegyverzetébe is integrálásra kerül.

Oroszországban befejeződött az első algériai pilótacsoport átképzése a Jak-130-as sugárhajtású oktató/könnyű harci repülőgépre. A három hónapos tanfolyam földi és légi képzést egyaránt tartalmazott. Algériában a Jak-130-asok segítségével fogják képezni az Szuhoj Szu-30 MKA gépek pilótáit.

A november 7-én az RFA ARGUS (A 135) fedélzetére végrehajtott első hajófedélzeti leszállás után egy újabb jelentős eseményre került sor az AW159 Lynx Wildcat helikopter életében. Ugyanis megtörtént az első leszállás egy Type 23-as fregatt fedélzetére is. Eme jeles eseményre az HMS IRON DUKE-on (F 234) került sor, ahol a tesztelést végző személyzet a Lynx Wildcat helikopterhangárba történő bevitelét és kihozatalát is kipróbálta teljes sikerrel. Ezenkívül gyakorolták gép fedélzeti utántöltését és felfegyverzését is.  A pilóták véleménye szerint az elődtípusnál könnyebben repülhető, teljesítményben mégis 1/3-al erősebb géppel a következő hónapban kezdődnek meg a tengeri tesztek. A AW159 Lynx Wildcatből eddig 62 példányt rendelt meg London, ezek közül 34 kerül a hadsereghez és 28 a flottához.

Kamaz-6350 8x8-as vontatókat kapnak az orosz vontatott tüzérségi egységek. A 6350-es modell fejlesztése 1987-ben kezdődött el és az első prototípus 1990-es évek elejére készült el. A Kamaz-6350 tüzérségi vontató variánsa 12000 kg-os súlyhatárig képes tarackok, lövegek, vagy egyéb vontatmány mozgatására, akár nehéz terepviszonyok között is. A vezetőfülkében a sofőr mellett két személy, míg a vezetőfülke mögött lévő utasfülkében további 8 személy részére alakítottak ki ülőhelyet.

Tegnap 69 darab Patriot légvédelmi rakétát találtak finn vámosok egy Sanghajba tartó teherhajón. A dán Thorco tulajdonában lévő THOR LIBERTY, a Helsinkitől mintegy 120 km-re keletre, a Finn-öböl partján fekvő Kotka kikötőjében horgonyzott le, mert további rakományt akart felvenni. A vámosok a szokásos, csempészáruk után folytatott átvizsgálás során bukkantak az amerikai Raytheon által gyártott rakétákra. A THOR LIBERTY ezt követő alapos átvizsgálásakor 150 tonnányi, nem megfelelően csomagolt nitroguanidin nevű robbanóanyagot is megtaláltak a hajón. A finn vámhatóság a rendőrséggel közösen nyomozásba kezdett az ügy részleteinek felderítésére. A Thorco ügyvezető igazgatója, Thomas Mikkelsen meglepődve hallotta hajójuk érintettségét az ügyben, mivel neki nem volt tudomása arról, hogy azon fegyvereket és robbanószert szállítanak.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

Kamaz-6350 8x8-as tüzérségi vontató.

Irány haza.

Bombázásra kész a JaboG36 McDonnell Douglas F-4F Phantom II gépe.

De Havilland DH-110 Sea Vixen FAW2.

Tengerészgyalogos bemutató.

 

Szólj hozzá

patriot thor liberty wildcat lynx k max mansup atech omnisys avibras mectron mu90 jak 130 aw159 kamaz 6350 thorco