2012. jan 04.

2012.01.04

írta: Netarzenál
2012.01.04

Érdekes árszabással dolgoznak Oroszországban, ha a még mindig kelendő Mil Mi-17-es helikopterekről van szó. Az Irakba kerülő 22 gépért példányonként 3,7 millió dollárt kértek, majd a következő, immáron 24 Mi-17-es ára 4,4 millió dollár volt. A legdrágábbnak mégis az éjszakai bevetésekre alkalmassá tett és amerikai elektronikával is ellátott újabb 22 Hip bizonyult, darabonkénti 15 millió dolláros árral.

Dél-Korea 600 millió dollárért rendelt 20 FA-50-est a Korea Aerospace Industries-tól. A T-50-es sugárhajtású kiképzőgép felfegyverezhető változatából a most megrendelt mennyiséget a KAI 2013 és 2014 között fogja leszállítani. Szöul tervei szerint 60-150 FA-50-es is megrendelésre kerülhet a kivonásra kerülő kb. 150 Northrop F-5E/F és a KF-5E/F helyett.

Lengyelország Honvédelmi Minisztériuma bejelentette, hogy ez év elején egy 26 helikopter beszerzésére irányuló tendert fognak kiírni. Ebből a mennyiségből 16 taktikai szállító és 3 kutató-mentő felszereltségű a hadsereg, 4 tengeralattjáró-vadász és 3 tengeri kutató-mentő konfigurációjú példány a haditengerészet kötelékében fog szolgálatba állni. A személyzet képzése és logisztikai támogatásra is futja majd a költségvetésből. Az eltérő feladatkörökre természetesen egy típust kívánnak alkalmazni. A szinte hazai pályán induló Sikorsky S-70i Black Hawk ellenfele az AgustaWestland AW149 lehet.

Lengyelországhoz kapcsolódó hír, hogy január 3-án hivatalosan is feloszlatták a VIP szállítási feladatokat ellátó 36. Különleges Légi Szállító Ezredet (Specjalnego Pułku Lotnictwa Transportowego -SPLT).  Kilencvenhat ember, köztük a lengyel elnök, Lech Kaczynski életét követelő 2010. áprilisi szmolenszki tragédia után alaposan átvizsgálták az 1945-ben alakult ezred működését és a megszüntetése mellett döntöttek, amit tavaly augusztus 4-én jelentettek be. Az alakulat állományában lévő egy Tu-154M és négy Jakovlev Jak-40 utasszállító repülőgép eladásra kerül, míg a Bell 412HP szállítóhelikopterek a rendőrség kötelékében folytathatják repüléseiket. Hasonló feladatú repülések végrehajtása ezentúl a légierő Airbus Military C-295 és Lockheed Martin C-130E katonai szállítógépeire, valamint a LOT két Embraer 175-ösére hárul.

Meg nem erősített hírek szerint egy újabb titokzatos kémrepülőgép szaglászik Irán környékén. Konkrétan a most folyó iráni tengeri gyakorlatokat tartja szemmel egy bővebben meg nem nevezett pilóta nélküli repülőgép. Annyit lehet tudni, hogy háromnaponta hajt végre 24 órás repüléseket és eközben végzi az iráni flottamanőverek megfigyelését. Nagy valószínűséggel a majdani MQ-4C UAV BAMS (Broad Area Maritime Surveillance) nevű szenzorcsomagjának tesztelésére szolgáló RQ-4N Global Hawk-ról lehet szó. Az N a többi változattól eltérő radarral és infravörös kamerákkal van felszerelve, melyek jobban megfelelnek a tengeren felbukkanó célpontok felderítésére, ellenőrzésére, megfigyelésére.

Tegnap kifutott a norfolki kikötőből a USS VELLA GULF (CG 72) TICONDEROGA-osztályú cirkáló. A hajó  Földközi-tengerre hajózik a ballisztikus rakéták elleni védelem céljából. A régióban jelenleg az ARLEIGH BURKE-osztályú romboló, a USS RAMAGE (DDG 61) tevékenykedik.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

Iráni KILO.

S-300-as légvédelmi komplexum belülről.

McDonnell Douglas F/A-18A Hornet.

Westland WAH-64D Longbow Apache AH1.

Douglas KA-3B Skywarrior.

 

Szólj hozzá

black global hawk hip mi 17 kai gulf uss vella agustawestland fa 50 s 70i aw149 mq 4c bams rq 4n