2012. feb 03.

2012.02.03

írta: Netarzenál
2012.02.03

Elbúcsúzott utolsó C-5A Galaxy-ától a Wright-Patterson légibázison állomásozó 445. Szállítórepülő Ezred. Kedden a Davis-Monthan légibázisra elrepült C-5A típusból pár éve még 10 példány volt megtalálható az alakulatnál, amely utolsó szállító feladatát a Galaxy-val tavaly szeptember 28-án teljesítette. Az egyébként a tartalékos légierőhöz tartozó 445-ösök tavaly kezdték meg a típusváltást, mely ez év végéig fog befejeződni. Így a szállítási feladatokat 9 C-17 Globemaster III-as segítségével fogják elvégezni.

Olaszországban bár 20 különféle cég szerepel az F-35-ös programba beszállítóként, a költségvetési kiadások csökkentése miatt kevesebb Lightning II-es kerül beszerzésre, mint az eredetileg tervezett 131 darab. A 69 F-35A és a 62 F-35B-ből 20-30 gép megvásárlása kerül törlésre, az 1,9 milliárd dollárral alacsonyabb védelmi kiadások miatt. A két típusból megvásárlásra nem kerülő darabszámok még nem kerültek napvilágra, az azonban sejthető, hogy a B változatból kerül majd kevesebbre az ország felségjelzése.

A francia La Tribune szerint az indiai után nemsokára további exportsikert könyvelhet majd el a Dassault Aviation. Az újság értesülései szerint ugyanis márciusban-áprilisban aláírásra kerülhet 60 Rafale eladása az Egyesült Arab Emírségek részére. A La Tribune úgy tudja, hogy a tárgyalások sorából már csak néhány van hátra és ezek egyes technikai kérdések tisztázására szolgálnak majd. A lap azt is tudni véli, hogy az új Rafale-ok megvétele után feleslegessé váló 63 Mirage 2000-9-es a Dassault tulajdonába kerül és teljesen, vagy csak részben, de Líbia számára lesz értékesítve.

Ez év tavaszán Japánban is feltűnhetnek a Boeing EA-18G Growler rádióelektronikai hadviselésre specializált repülőgépek. Ugyanis a US NAVY szigetországban állomásozó erőinek kötelékébe tartozó VAQ-136 Gauntlets század, mely a hasonló feladatkörű Grumman EA-6B Prowler gépeket alkalmazza, lecserélésre kerül. Az Atsugi légibázisra a VAQ-141 Shadow Hawks század fog települni váltásként, mely már az EA-18G Growler-t repüli. A VAQ-141 gépei, akárcsak a VAQ-136-osé megtalálhatók lesznek a USS GEORGE WASHINGTON (CVN 73) repülőgép-hordozó fedélzetén az 5. Hordozófedélzeti repülőezred állományában is. A leváltott VAQ-136 az Egyesült Államokban található Whidbey Island haditengerészeti légibázisra települ az egyre csökkenő hátralévő élettartammal rendelkező EA-6B-kel.

Dél-Koreában ma az ország déli részén veszteséglistára került a légierő akadémiájának egyik AIDC AT-3-as sugárhajtású kiképzőgépe. Az eddig hírek szerint a gép a felszállást követően nagyjából 1 óra 15 percnyi repülést követően hegynek repült, ám a becsapódás előtt a két pilóta Tseng Kuo-Wei hadnagy és Kuo Chang-Chiang alezredes katapultált. A két pilótát csonttöréssel és kézsérüléssel kórházba szállították.

Február elsején a dél-koreai Osan légibázison hajtóműproblémák miatt megszakította felszállását egy amerikai F-16C Fighting Falcon vadászbombázó.

NETARZENÁL GALÉRIA

Bomba oldása Mil Mi-17-esről.

Thaiföldi Saab JAS-39D Gripen.

Cseh Szu-25K.

McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle.

VA-205-ök Grumman A-6E Intruder bombázója.

Szólj hozzá

boeing ii lightning mirage galaxy dassault grumman rafale prowler ea 6b aviation aidc growler ea 18g f 35a 2000 9 c 5a at 3