2012. feb 07.

2012.02.07

írta: Netarzenál
2012.02.07

Új, helikopterek gyártására és időszakos, valamint nagyjavítására képes üzem létesül Kínában. Mindez az orosz Rostvertol és a kínai XiAo Aeroplane Manufacturing együttműködésének első gyümölcse lehet. A tervek szerint az ország északi régiójában felépítendő gyár évente mintegy 100, a Mil Mi-2-es modernizált avionikával és új hajtóművekkel ellátott Mi-2A verzióját fogja elkészíteni. A 224 millió dolláros beruházás részeként létrejön az Ázsiában üzemelő Mil helikopterek javítóbázisa is.

Észak-Koreában egy csapásmérő robotrepülőgép fejlesztésén is dolgoznak. A déli testvérállamból származó információk szerint az amerikai eredetű, leginkább célrepülőkét használt MQM-107D Streaker robotrepülőgépek alapján folyik a fejlesztést. Az 12000 méteres maximális repülési magasságú, 920 km/h legnagyobb sebességű MQM-107D gépekhez egy közel-keleti állam, talán Szíria segítségével jutottak hozzá az északiak.

Pár hete véglegesítésre került az a szerződés, mely a hatodik izraeli DOLPHIN-osztályú tengeralattjáró megvásárlásáról szól. 2010 második félévében még hivatalosan cáfolták, hogy Izrael szeretné egy újabb, hatodik DOLPHIN-osztályú tengeralattjáróval erősíteni haditengerészetét. 2011 elején már olyan hírek láttak napvilágot melyek szerint 30%-al megnövelték a kiképzésük után tengeralattjárókra kerülő tengerészeik létszámát.

Ezzel párhuzamosan a tengeralattjárókon szolgáló majdani tisztek létszáma is 30%-al magasabb az eddig megszokottnál. Ez a megnövekedett létszám azonban lehetővé tenné, hogy magasan képzett személyzettel, a hadrafoghatóság csökkenése nélkül lehessen szolgálatba állítani a hatodik egységet. Németországban jelenleg két izraeli DOLPHIN épülget. Berlinben viszont fontolgatják az afganisztáni bevetéseken már használt Izrael Aerospace Industries Heron 1-es UAV-k mellé a megnövelt képességű Heron TP-k beszerzését még ebben az évtizedben.

Két, nagyjavításon átesett Block 15-ös kíséretében megérkezett Pakisztánba a Shahbaz légibázisra, az utolsó F-16 Block 52+ repülőgép is az USA-ból. Eme D verzióval már teljessé vált az ország által megrendelt 18 darabos, jelentősen korszerűbb Fighting Falcon állomány. A 10801-es lajstromú kétüléses géppel eddig tesztfeladatokat hajtottak végre.

Az amerikai haditengerészet és tengerészgyalogság egy nagyszabású gyakorlatot hajtott végre az USA keleti partvidékén. A Bold Alligator 2012-en egy furcsa résztvevő is feltűnt.  Az F-35-ös AN/APG-81-es AESA radarjával és az AN/AAQ-37 DAS elektrooptikai célfelderítő rendszerrel is ellátott, a Lightning II-es berendezéseinek tesztplatformjául szolgáló BAC1-11-es is figyelemmel kísérte az elmúlt 10 év legnagyobb ilyen jellegű hadgyakorlatát. A próbák során eme két rendszer képességeit ellenőrizték egy háborús helyzethez hasonló környezetben.

NETARZENÁL GALÉRIA

F-35B.

Kötelékben.

Boeing RC-135V.

Cierva C-30.

Boeing F/A-18F Super Hornet.


Szólj hozzá

izrael 1 falcon block das fighting heron aesa mil industries dolphin osztály aerospace an/aaq 37 mi 2a mqm 107d streaker f 16d 52 an/apg 81