2012.02.13

2012.02.13. 15:44

Az eddigi prototípussal végzett repülések után február 8-án végrehajtotta első repülését a Német Légierő számára készült első ASSTA 3.0-as (Avionics System Software Tornado Ada) verziójú Panavia Tornado IDS vadászbombázó. A 45+57-es oldalszámú gép a Cassidian Manching-i létesítményében készült el és az elkövetkező hónapokban még több repülést fog végrehajtani, melyek az elvégzett módosítások ellenőrzését szolgálják. Legfőbb változást a Link-16-os adatátviteli rendszer beépítése, az LJDAM bombák integrációja és a digitális video-és hangrögzítő beépítése jelenti. Az első ASSTA 3.0 Tornado ez év közepén kerül majd átadásra a légierőnek és alkalmazásával lehetőség nyílik a típus 2025 utáni szolgálatban maradásra is.

Kolumbia is érdeklődést mutat a Németországban feleslegessé vált Type 206A-osztályú tengeralattjárók iránt. Az országban két 1200 tonnás Type 209-es már évtizedek óta használatban van és a haditengerészet elégedett az egységekkel. A kisebb 450 tonnás Type 206A megvásárlása mellett a szomszédos Venezuelában évek óta folyó fegyverkezés szólhat. Venezuela szintén két Type 209-essel rendelkezik, azonban ezen egységek műszaki állapota a hírek szerint messze rosszabb, mint Kolumbiai társaiké.  A tengeralattjárók megvásárlásáról már folynak a tárgyalások Németország és Kolumbia között.

Napvilágot látott a következő partmenti hadihajó neve. Az LCS 10 jelzést viselő INDEPENDENCE-osztályú egység Gabrielle Giffords arizonai kongresszusi képviselőnő nevét fogja viselni. Gabrielle Giffords ellen 2011 januárjában az Arizona állambeli Tucsonban hajtottak végre merényletet egy választói gyűlésen. A fejlövést azonban csodával határos módon túlélte. A demokrata színekben indult képviselőnő egyébként a múlt hónapban lemondott kongresszusi képviselői posztjáról, még jelenleg is lábadozik. Az első két elkészült partmenti hadihajó nevei után (FREEDOM és INDEPENDENCE) a többi egység amerikai városokról kapta a nevét. Az USA történetében 1850 óta ez lesz a 17. hajó mely egy nő nevét viseli és a 13. mely egy még élő személyről lett elnevezve.

A Reuters értesülései szerint az amerikai Boeing 2009-es áron ajánlja az F/A-18 Super Hornet-et Brazília számára. A hírek szerint az amerikaiak a jövőbeli karbantartási szükségletet és a szükséges logisztika csomagot is beleszorították a 2009-es árba. Az igen kedvezőnek tűnő ajánlat ellenére a dél-amerikai országból származó információk szerint még mindig a Dassault Rafale a befutó a döntéshozóknál.

Saab-Barracuda multispektrumú kamuflázzsal lesznek ellátva az Afganisztánban megtalálható német PzH-2000A2-es önjáró tarackok. A jármű testét a napsugarak okozta felmelegedéstől is valamelyest óvó álcát igen alapos tesztelésnek vetették alá Németországban. Többek között a tartósságát is vizsgálták, így egy 74 lövés leadásából álló próbát is végrehajtottak. Az afganisztáni PzH-2000A2-esek áprilisban kapják majd meg az álcát.

A mai napon lezuhant a Srí Lankai Légierő egyik MiG-27M Flogger-D vadászbombázója Colombótól 60 km-re északra. A gép pilótája sikeresen katapultált. Fotók a roncsról:1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13.

NETARZENÁL GALÉRIA

Az ASSTA 3-as Panavia Tornado repülés közben.

PzH-2000A2-es önjáró tarack multispektrumú kamuflázzsal.

Atlas Cheetah C.

Breguet 1050 Alize.

Dassault Etendard IV:1., 2.

Dán AgustaWestland EH-101 Mk512.