2012. feb 17.

2012.02.17

írta: Netarzenál
2012.02.17

Októberben került utoljára említésre az amerikai hadihajók spanyolországi állomásoztatása. Most már azt is tudni, mely egységek lesznek az elsők a spanyol bázison. Három Norfolk-i és egy Mayport-i anyakikötővel rendelkező ARLEIGH BURKE-osztályú romboló került kijelölésre a napokban. Norfolkból a USS ROSS (DDG 71) és a USS DONALD COOK (DDG 75) érkezik majd meg 2014-ben a spanyolországi Rotába, majd 2015-ben a USS PORTER (DDG 78) és a Mayportból kifutó USS CARNEY (DDG 64) kerül át Európába.

Feloszlatásra kerül a németországi Spangdahlem repülőterén állomásozó 81. Fighter Squadron. (Előzmény) A század a Fairchild Republic A-10C Thunderbolt II csatarepülőgépekkel repül. A Spangdahlem-i bázisról azonban továbbra is repülni fog a az F-16-okat alkalmazó 480. század.

Az A-10-ek életében azonban örömteli pillanat is történt tegnap, ugyanis a Hill légibázison elkészült az első, újgyártású szárnyakat kapott gép. A Boeing által készített szárnyakkal a típus 2040-ig levegőben maradhat. A Boeing 2018-ig bezárólag 233 szárnyat gyárt le a csatarepülőgépek számára, melyekből 246 marad hadrendben.

Egy újabb Hercules változat terveit mutatta be a Lockheed Martin a Singapore Airshow-n. A C-130XJ már említésre került a Netarzenálon, így bár szintén bemutatásra került az XJ változat Ázsiában, most egy másikról lesz szó. Ez pedig az SC-130J Sea Herc, mely a P-3 Orion tengerészeti járőrgépek feladatait tudná ellátni, a gyártó szerint rendkívül költséghatékony módon. A hajók és tengeralattjárók felderítéséhez és megfigyeléséhez szükséges eszközökön túl a SC-130J Sea Herc a szárnyi alatt kialakított felfüggesztési pontokon képes lenne fegyverzet szállítására is.

Oroszországban egy új harckocsi prototípusa fog elkészülni 2013-ig Anatolij Szerdjukov honvédelmi miniszter szerint. Az Armata nevet viselő páncélos fejlesztését és gyártását az Uralvagonzavod végzi és az első darabok már 2015-ben átadásra kerülnek a szárazföldi erők részére.  Sok részlet nem látott napvilágot az Armatáról, annyit azonban megemlítettek, hogy a két, prototípus szintig eljutott harckocsi, az Object 195-nél és a Black Eagle-nél használt számos elgondolás (pl: közös fülkében elhelyezett személyzet) felhasználásra kerül az Armatánál is.

Indiában csütörtökön veszteséglistára került a haditengerészet egyik IAI Searcher MkII UAV-je. Az izraeli eredetű személyzet nélküli repülőgép visszatérőbben volt az ország keleti partvidékén lévő Dega bázisra, amikor attól nem messze megszakadt vele a kapcsolat és 14:30 körül egy hegynek repülve megsemmisült. A balesetben senki sem sérült meg, a keletkezett tűz miatti természeti kár is elenyésző. A haditengerészet egyik helikoptere pár perccel a becsapódás után ért a helyszínre és elszállította a roncsokat.

Repülőgépgyár a kőbányai pincerendszerben.

NETARZENÁL GALÉRIA

Molnija-osztályú korvett (NATO megnevezése Tarantul).

Görög Falconok.

Sas a magasban.

Fairchild Republic A-10C Thunderbolt II.

AIDC F-5F Tiger II.

Douglas A2D-1 Skyshark.

Szólj hozzá

republic donald ii sea 75 cook armata mkii thunderbolt searcher uss fairchild herc iai arleigh burke osztály a 10c sc 130j ddg