2012. feb 22.

2012.02.22

írta: Netarzenál
2012.02.22

Afganisztánban számos előretolt támaszponton a harckocsik ellen kifejlesztett FGM–148 Javelin irányított páncéltörő rakétát használják félig-meddig tüzérségi eszközként, ha tálib támadás alá kerülnek. Persze a segítséghívás sem marad el, így a 155 mm-es tarackok, harci helikopterek, vadászbombázók, bombázók reakciójáig a Javelin megfelelőnek bizonyul a támadások visszaverésének első időszakában. Csakhogy egy Javelin rakéta darabonként 75000 dollárba kerül, így nem ártana egy olcsóbb rakéta erre a feladatra. A váltásra kiszemelt, a légi indítású Griffin A újabb B változata lett. A 20,5 kg-os Griffin B rakéta egy 5,9 kg-os robbanófejjel van ellátva, hatótávolsága 5600 méter, ez több mint duplája a Javelin hatótávolságának. Műholdas irányítórendszer mellett rendelkezik félaktiv lézeressel is.

Január 23 és február 4 között az USAF 416. Teszt Századának négy Lockheed Martin F-16-osa is a Red Flag hadgyakorlat résztvevői között volt megtalálható. Az egység jelenleg a Fighting Falcon számára kifejlesztett új, M6.1+ szoftver próbáit végzi. A hadgyakorlaton való részvétel is a teszt céljait szolgálta, így egy valósághű környezetben ellenőrizhették az M6.1+ programot. Eme szoftver segítségével az F-16-os már képessé válik a megnövelt hatótávolságú AIM-120D AMRAAM légiharc-rakéták és az SBD kis átmérőjű bombák alkalmazására is.

A következő évben már képesek lesznek a tajvani HAI LUNG-osztályú tengeralattjárók az UGM-84A Harpoon robotrepülőgépek indítására. A Harpoon légi és felszíni indítású változata már megtalálható a szigetország haderejében, azonban a tengeralattjáróról indítható variáns eddig még hiányzott. A 120 km-es hatótávolságú UGM-84 Harpoon megjelenésével alaposan megnő a két tajvani tengeralattjáró pusztító képessége.

E hónap 21. napja nem hozott szerencsét néhány katonai repülőeszköznek. Az Egyesült Államokban, egy gyakorlaton segédkező kanadai CC-130 Hercules kapott lángra a levegőben. A Winnipegben települt 17. Ezred 435. Szállító-és Mentő Századának gépe a haditengerészet Key West-i bázisán hajtott végre kényszerleszállást. A Hercules eredetileg a Cold Lake bázisról áttelepült CF-18-asok számára adott volna át üzemanyagot a levegőben. A földet érés után a gép fedélzetén tartózkodó mind a kilenc fő sérülés nélkül elhagyta a még mindig égő CC-130-ast, melyet csak a repülőtéri tűzoltók tudtak véglegesen eloltani. Jelenleg még nem tudni mi okozta a tűzet.

A Saipan International Airport-on hajtott végre kényszerleszállást az USAF egyik Cope North 2012 hadgyakorlaton részt vevő F-16-osa. A délelőtt 11 körül történtekről nem sokat tudni, de személyi sérülés nem történt.

Nagy-Britanniában egy éjszakai kiképzőrepülésen lévő WAH-64D Apache szakított el néhány elektromos vezetéket és kényszerült megszakítani a repülését. A harci helikopter Wattisham repülőterén landolt, személyzete nem szenvedett sérüléseket.  A legtöbb helyen csak egy kis áramingadozást észleltek a vezetékszakadás miatt, de voltak olyan területek is, melyeken csak ma reggelre tért vissza az áramszolgáltatás.

NETARZENÁL GALÉRIA

Cápeti.

Bone hátsó.

Izraeli DOLPHIN a Haifa-i hajógyárban: 1., 2., 3., 4.

Belga Lockheed (SABCA) F-104G Starfighter.

Cessna A-37B Dragonfly.

 

Szólj hozzá

b apache griffin martin hercules lockheed f 16 amraam javelin fgm–148 harpoon aim 120d m6.1 sbd ugm 84 cc 130 wah 64d