2012. feb 24.

2012.02.24

írta: Netarzenál
2012.02.24

A Légierő Tudományos Tanácsadó Testülete nem talált rendellenességet az Lockheed Martin F-22-es Raptorok fedélzeti oxigénelőállító rendszerében. A pilóták oxigénhiányát okozó tünetek jövőbeli megakadályozása érdekében azonban bizonyos módosításoknak fogják alávetni a gépeket. Ennek legfontosabb eleme egy tartalék oxigén rendszer beépítése lesz.  Sok évvel ezelőtt eme szerkezet 9 kg-os tömegét túlságosan is nagynak találták, ezért nem került beépítésre. Az eltelt idő alatt a korszerűbb technikáknak köszönhetően egy fele ekkora tömegű tartalék oxigén rendszert sikerült megalkotni és ez kerül majd beépítésre a vadászgépbe. Ezenfelül, egy diagnosztikai rendszer is beszerelésre fog kerülni, mely az oxigén összetételét fogja analizálni.

Elektronikus hírszerzésre is képessé fognak válni a francia Dassault Mirage 2000D vadászbombázók. A kétüléses gépeken ezt a speciális feladatot az ASTAC konténer integrálásával fogják megvalósítani, melyet a Thales bevonásával visznek véghez. A 400 kg-os ASTAC (mely itt és itt látható a közelebbi Mirage F1CR hasa alá függesztve) a F-4 Phantom, Mirage F1 és Mirage 2000 harci repülőgépeken áll szolgálatban. Franciaországban az F1CR-ek hordozzák, azonban ezek a 2014-ben kerülnek majd kivonásra. A Thales pont ekkor fogja elvégeznie a szükséges munkákat a vadászbombázókon. Meg kell jegyezni, hogy a kivonásra kerülő F1-esek potenciális vevőjeként Líbiát emlegetik Párizsban.

Még idén tavasszal szeretné teszteli az amerikai hadsereg a svéd CV90 és az izraeli Namer gyalogsági harcjárműveket Új-Mexikóban. A White Sands-i rakétalőtéren a két külföldi járművet az Egyesült Állomok Bradley gyalogsági harcjárműveinek váltótípusát kereső GCV (Ground Combat Vehicle) program keretében vizsgálják. A hadsereg vezetői egy háromfős személyzetű, kilencfős raj szállítására képes lövészpáncélost keresnek, mely C-17-es repülőgéppel szállítható, terepen eléri a 48 kilométer/órás sebességet és képes ellenállni az improvizált robbanóeszközöknek is.

Ma röviddel a felszállás után a hajtóműben bekövetkezett meghibásodás miatt lezuhant az Indiai Légierő egy kétüléses Dassault Mirage 2000TH repülőgépe. A Gwalior bázisról kiképzőrepülésre induló gépet mind a két pilóta sikeresen el tudta hagyni a becsapódás előtt.

A kommunizmus áldozatainak világnapja alkalmából a Recsk című film: 1. rész, 2. rész, 3.rész.

NETARZENÁL GALÉRIA

A kanadai HMCS VICTORIA tengeralattjáró: 1., 2.

Török Cobra és a már úton lévő TOW.

Szaúdi vadászok.

A flotta bizonyított védelmezője.

Díszes maláj Fulcrum N.

Szólj hozzá

f1 martin raptor mirage dassault lockheed f 22 2000d astac cv90 namer gcv 2000th