2012. már 21.

2012.03.21

írta: Netarzenál
2012.03.21

Ausztráliában sokáig úgy gondolták, hogy eladják a légierőnél feleslegessé vált négy C-130H Hercules teherszállító repülőgépet. Most azonban egy olyan döntés született, hogy a gépeket Indonéziának adják ingyen azzal a kikötéssel, hogy csak humanitárius és katasztrófa-elhárító feladatokra használhatóak, katonai feladatok ellátásra nem. A még tíz éves hátralévő szolgálati idővel rendelkező Herculeseken összesen egy 25 millió dolláros helyrehozatal lenne szükséges az indonéz szolgálat kezdete előtt. Indonéziában nem ismeretlen a típus, hiszen a H verzióból nyolc, míg a KC-130B-ből két példány áll szolgálatban.

Franciaország már tárgyalásokat folytat az MBDA-val, egy megnövelt hatótávolságú és képességű Aster, vagy SAMP/T (Sol Air Moyen Porta/Terrestre) légvédelmi rendszerrel kapcsolatosan. Az Aster NT (New Technology) képessé válna a ballisztikus rakéták elleni harcra az Aster 30-asnál használt Block 1-es rakéták 400 km-el megnövelt, tehát immáron 1000 km-es hatótávolságú változatával. Az NT-t először 2008-ban mutatta be az MBDA és ez egy köztes lépcsőfok lenne a 3000 km-es hatótávolságú Block 2-es rakéták megjelenéséig.  A Block 2-es változat kifejlesztése az akkori becslések szerint 6,6 milliárd dollárba került volna, és gyártásár 2020-ban indítanák el. Párizs mellett még Róma érdeklődik élénken az európai fejlesztéssel megvalósítható rakétavédelmi rendszer iránt.

Peru 140 millió dollárt költ le légvédelmi rendszerek beszerzésére. A latin-amerikai országot vezető Ollanta Humala tavalyi bejelentése alapján várható még a haditengerészet részére rakéták/robotrepülőgépek vásárlása, valamint egy kiképző repülőgép és egy helikopter beszerzési program is. Most azonban 3 Northrop Grumman AN/TPS-78 távolfelderítő radar, 160, a szovjet 9K38 Iglán alapuló, de Lengyelországban gyártott Grom kézi légvédelmi rakéta és 6 szintén lengyel POPRAD mobil légvédelmi rendszer került megvásárlásra. Utóbbi szintén a Grom rakétákat használja, azonban a négy rakétát egy távvezérlésű, infravörös kamrával és lézeres távolságmérővel is ellátott toronyra szerelték fel.

A torony szinte bármilyen könnyű terepjáró járműre felszerelhető a szükséges egyéb rendszerekkel (IFF, navigációs és kommunikációs rendszer) együtt. A Grom rakéták 5500 méteres távolságig, valamint 3500 méteres magasságig jelentenek veszélyt a levegőben tartózkodó eszközökre. Peru ezeken felül izraeli Spyder kis és közepes hatótávolságú föld-levegő rendszereket is beszerez. A hat megvásárlásra kerülő szállító-indító gépjárműhöz egyaránt megvásárlásra kerülnek az infravörös önirányítású Python 5 és az aktív radaros Derby rakéták. A lengyel Bumar nyilatkozata szerint 24 hónapon belül elkezdődnek a szállítások a latin-amerikai országba. (A perui haditengerészet légvédelmi rakétáiról szóló hír.)

A dél-koreai Korea Times újság szerint elképzelhető, hogy az FX III-as tenderre biztosított költségvetés nem teszi majd lehetővé az amerikai Lockheed Martin F-35 Lightning II-k megvásárlását. Ugyanis a szöuli kalkulációk szerint kicsivel több, mint 121 millió dollár jutna egy repülőgépre a 7,3 milliárd dollárból, abban az esetben, ha az eredetileg tervezett 60 darabos beszerzést megvalósítanák. Csakhogy a jelenlegi számítások szerint egy F-35-ös 151 millió dollár ellenében kerülhet tulajdonosához, és ez messze több, mint ami belefér a dél-koreai költségvetésbe.

India a hazai fejlesztésű AURA nevű fegyveres UAV-ját a szintén hazai gyártású GTRE GTX-35VS  Kaveri sugárhajtóművel kívánja ellátni. A Kaveri eredetileg a HAL Tejas harci gép számára került volna kifejlesztésre, azonban különféle műszaki problémák miatt fejlesztési programja még mindig tart, míg a Tejasok első szériái amerikai General Electric F-404-es hajtóművekkel lesznek ellátva.

Lezuhant egy kiképzőrepülésen lévő amerikai F-16-os Dél-Koreában a mai napon. Dél körül Gunsan városának közelébe becsapódó Fighting Falcon az 51. ezred kötelékébe tartozott. A rizsföldre zuhanó gépet pilótája még idejében, sérülések nélkül el tudta hagyni.

Apacs törik Afganisztánban. (A személyzet túlkélte.)

Luftwaffe Tornadok.

NETARZENÁL GALÉRIA

2SZ3 Akácija terepen.

Ausztrál Hawker de Havilland S-70A-9 Black Hawk.

Handley Page Victor K2 (HP-80).

Olasz Dassault 1150 Atlantic.

Atlas Cheetah C: 1., 2.

 

Szólj hozzá

5 python hercules derby spyder nt poprad mbda grom samp/t c 130h aster an/tps 78 gtre gtx 35vs kaveri