2012. már 30.

2012.03.30

írta: Netarzenál
2012.03.30

Indiában a DEFEXPO 2012 kiállításon a WASS (Whitehead Alenia Sistemi Subacquei) bemutatta az újgenerációs Flash Black torpedóját. A számos újítást felvonultató Flash Black a gyártó szerint számos helyen alkalmazható változtatások nélkül is. Így a könnyűsúlyú Flash Black indítható minden platformról nagy és törpe tengeralattjárók, hadihajók, de akár más torpedók ellen is. Ugyanolyan jól működik sekély vízben, mint a mélyebbekben, irányítási módja lehet vezetékes, de akár önvezérlő is.  A rendkívül csendes elektromos meghajtású torpedónál széles körben alkalmazásra kerültek a kompozit anyagok is.

Több dél-amerikai ország is érdeklődik az orosz Jakovlev Jak-130-as sugárhajtású felfegyverezhető kiképzőgép iránt.  A gyártó már tárgyalásokat folytat Argentína, Bolívia, Paraguay és Uruguay képviselőivel. Az eddigi piackutatás alapján igény mutatkozhat egy együléses, immáron harci gépnek tekinthető változatra is. Ennek kifejlesztésébe és gyártásába azonban csak konkrét megrendelés esetén kezdnek bele az oroszok. A tervekről eddig annyit lehetett megtudni, hogy jelenleg csak egy 50 millió dolláros beszerzésen gondolkodnak Argentínában, akárcsak Paraguayba, míg Bolíviában és Uruguayban 30 milliót szánnak Jakok a beszerzésre.

Az ukrán hadsereg átvette első hazai fejlesztésű 30 mm-es gépágyúját. A 84 kg-os, 330 lövés/perc tűzgyorsaságú ZTM-1-es gépágyúkat elsősorban egy- és kétszemélyes, valamint távirányítású lövegtornyokba való alkalmazásra tervezték, kerekes, vagy lánctalpas járművek számára. Várhatólag elsőként a BTR-80-as továbbfejlesztésével létrejött BTR-3U/BTR-3E gyalogsági harcjárműveken fog megjelenni.

Lengyelországban hivatalosan is elindult a hadsereg helikopter beszerzése. A tervek szerint 480-960 millió dollárt szánnának 26 forgószárnyas megvásárlására. A média közleményeiből arra lehet következtetni, hogy törekedni fognak a kiválasztásra került típus Lengyelországban történő gyártásának megvalósítására. Ezek a tervek roppant könnyen megvalósulhatnak, ha a megrendelésre kerülő helikopter AgustaWestland, vagy Sikorsky típusú lesz, mivel mind a két cégnek van már üzeme az országban.

Elképzelhető, hogy India fogja kiképezni a majdani Vietnami tengeralattjárósokat. A két ország már évek óta folytat magas szintű katonai tárgyalásokat, különös tekintettel a tengeri erők lehetséges együttműködésére. Mivel az indiai haditengerészet is alkalmazza a KILO-osztályú tengeralattjárókat, amelyekhez hasonlókat rendelt Vietnam is, így kézenfekvőnek tűnik, hogy a személyzet kiképzésében Új-Delhi segítséget nyújtson. Kapcsolódó hír, hogy Moszkva mérlegeli egy hadikikötő megvalósításának lehetőségét Vietnamban.

A Raytheon Company megkezdte az előkészületeket az indai SEPECAT Jaguár vadászbombázókba szánt függesztmény vezérlő számítógép (Munitions Control Units) gyártásához. A 33 cm x 15,3 cm x 7,82 cm-es, majd 3 kg-os szerkezet, na és a gépek kábelezésében végzett minimális átalakítás segítségével a Jaguárok képessé fognak válni korszerű fegyverek bevetésére is, mint például a Maverick rakéták, AGM-154 JSOW siklóbombák, Paveway bombák.

Chile 2015-ben tervezi kivonni utolsó Northrop F-5E/F repülőgépeit. A még szolgálatban lévő 16 példány egy Tiger III Plus nevet viselő korszerűsítési programon esett át, így pl. izraeli Elta EL/M-2032 a radarokkal is el lettek látva.  A 36 használt holland F-16AM/BM és az újonnan beszerzett 10 Block 52-es C/D Fighting Falcon mellé azonban további harci gépek beszerzését tervezik a Tigrisek nyugdíjazásának idejére.

Megerősítést nyert, hogy három évvel ezelőtt kínai hackerek feltörték a BAE számítógépes rendszerét, és több, az F-35-ös fejlesztési programhoz kapcsolódó fájlt szereztek meg. A brit gyártónál a Lightning II-es törzsének, szárnyának, farokrészének, üzemanyag- és létfenntartó rendszerének egyes részeinek a tervezését végezték.

Finn páncélosok.

NETARZENÁL GALÉRIA

Chilei Marder-1A3 gyalogsági harcjárművek: 1., 2.

Raptorok.

Brit Tornádó, valamint belga és amerikai Sólyom Afganisztán hegyei felett.

Rafale és a piramisok.

Portugál EHI EH-101 Mk516.

Svájci Northrop F-5E Tiger II.

 

Szólj hozzá

flash black jaguár wass northrop whitehead alenia jak 130 jakovlev sistemi subacquei ztm 1 sepecat f 5e/f btr 3u btr 3e elta el/m 2032