2012. ápr 05.

2012.04.05

írta: Netarzenál
2012.04.05

Svédországban a JAS-39 Gripen E/F változatának jövőbeli megjelenésével a régebbi C/D variánsok feleslegessé válhatnak. A jelenlegi elképzelések szerint megpróbálnak vevőt keresni ezekre a gépekre. Első körben a következő országokban próbálják meg értékesíteni a C/D Gripeneket: Thaiföld, Malajzia, Horvátország, Szlovákia és Ecuador.

Algéria két MEKO 200-as fregatt megrendeléséről írt alá megállapodást a ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) képviselőivel március 26-án. A két fregatt mellé hat AgustaWestland Super Lynx helikopter is szerzésre kerül, így az üzlet összértéke eléri a 2,5 milliárd eurót. A jelenlegi hírek a hajók fegyverzeteként a svéd RBS-15 Mk 3-as robotrepülőgépet, a dél-afrikai Umkhonto infravörös önirányítású légvédelmi rakétákat, MU 90-es torpedókat, valamint az Oto Melara és Rheinmetall által gyártott csöves tűzfegyvereket említik meg. Az észak-afrikai ország 2007 márciusa óta kereste hadihajóit és több orosz gyártású egység mellett tanulmányozták a BAE Systems Type 23 és a DCNS FREMM fregattok képességeit is.  2008-ban még úgy hírlett, hogy az ország négy felszíni egység beszerzését határozta el.

Szándéknyilatkozatot írt alá a DEFEXPO 2012-n az izraeli Rafael és az indiai Mahindra egy közös vállalat létrehozásáról. A szintén a védelmi iparban érdekelt új cég elsődleges feladata az lesz, hogy az izraeli partner által kifejlesztett szárazföldi és haditengerészeti rendszerek integrációját elvégezze az indai haderő eszközein, illetve segítse a rendszerbe állításukat, tartásukat. Az egyik első projekt a Rafael ASPRO-A (Trophy) rendszer integrációja lenne az indiai Arjun harckocsikon.

Az Afganisztánban repülő RAF Panavia Tornado gépek személyzete már kipróbálhatta a BAE Systems sisakkijelzőjét. A típuson az ez irányú fejlesztést a cég rekordgyorsasággal hajtotta végre, mivel az erről szóló szerződést 2011 áprilisában kapta meg. És még egy kicsit a RAF Tornádóinál maradva. A britek új Voyager (Airbus A330 változat) nevet viselő tanker/szállítógépével folytatott próbák során ugyanis a hajlékony tömlő kosaras csatlakozása és Tornádó teleszkopikus fogadószondája között jelentős mennyiségű üzemanyag szivárgás volt megfigyelhető. Egyes vélemények szerint a probléma kiküszöbölése késleltetheti a Voyager flotta szolgálatba lépést is. A szolgálatba lépést lehetővé tevő teszteket már hátráltatta egy érdekes probléma. A Voyager legújabb szolgálatba lépési dátuma 2014-re módosult.

Kigördült az első holland megrendelésre készült F-35A Lightning II-es repülőgép a Lockheed martin Fort Worth-i gyárából. Az AN-01-es jelzést viselő példányt az elkövetkező hetekben az első felszállás előtti kötelező földi teszteknek vetik alá.

Amerikában a Haditengerészeti Kutatások Irodája (Office of Naval Research - ONR) által finanszírozott projekt sikert ért el a haditengerészet által elvárt kritériumok teljesítésre képes titán elemeken végzett dörzshegesztéssel. A jövő hadihajó építését forradalmasító eljárás lehetővé teszi 5 méternél is nagyobb, titánból készült elemek dörzshegesztéssel történő összeillesztését.  A nagy szilárdságú, könnyű súly és korrózióálló titán elemek alkalmazásával történő költséghatékony hajóépítés lehetővé fogja tenni az azonos méretű, de nagyobb terhelhetőségű egységek gyártását. Az eljárás kifejlesztésében az New Orleans-i egyetem és a Textron Marine and Land Systems kutatói vettek részt. A dörzshegesztés során a darabok anyaga meglágyul, de nem éri el az olvadáspontját és kihűlve szilárd, kötéshiba nélküli kapcsolat létesül a két darab között. Ezzel az eljárással nagy megbízhatóságú, kis alakváltozást eredményező hegesztést lehet elérni.

Tegnap Brazíliában végrehajtotta első repülését a második, indiai megrendelésre átalakított Embraer EMB 145I AEW&C repülőgép. Ez a gép júniusban fog Indiába érkezni, ahol a feladatának ellátáshoz szükséges fedélzeti berendezések integrációját fogják elvégezni ez év novemberéig.

Készen áll a Northrop Grumman a B-2 Spirit lopakodó bombázókat érintő legújabb modernizációs csomag szállítására. A gépek északi sark feletti bevethetőségét biztosító modernizálás tesztidőszaka nemrégiben fejeződött be teljes sikerrel.

Lengyelországban elindult a PZL Mielec TS-11 Iskra sugárhajtású kiképzőgépek váltótípusát kereső tender. Az előző, tavaly októberben megszüntetett kiírás után most egy visszafogottabbal rukkolt elő Varsó.  Most 16 gépet szeretnének beszerezni 2015 és 2017 közötti szállítási határidővel. A géppel szemben támasztott követelmények közül eltűnt az AESA antennával ellátott fedélzeti radar, a fly-be-wire kormányvezérlés és fegyverzet alkalmazásnak lehetősége is. A jelenlegi kiírásban megelégednek a levegő-levegő és a levegő-föld fegyverzet szimulált alkalmazásnak lehetőségével. A pályázók a hónap végéig adhatják le ajánlataikat, melyekben a 16 gépen felül egy logisztikai csomagnak is helyet kell szorítani, a gépek 30 éven át történő üzemeltetésére vonatkoztatva, évente 200-250 repült órával számolva.

Idén októberben ünnepelheti 50. születésnapját az USAF legfiatalabb B-52 Stratofortress stratégiai nehézbombázója. Jelenleg a Minot bázison állomásozó H változatú, 1040-es gyári számot viselő gép még egy számadat miatt lóg ki társai közül, ugyanis átlagban a minoti Stratofortress-ek 17000-18000 repült órával rendelkeznek, ezzel szemben a 1040-es már túl van a 21000. repült órán is.

Ma az Indiai Légierő egy újabb kétüléses Dassault Mirage 2000TH-t vesztett el balesetben. Rádzsasztánban 12:30 után órákban történt balesetben mind a két pilóta sikeres katapultálást hajtott végre.

Egy fegyvertelen MQ-9 Reaper pilóta nélküli repülőgép zuhant az óceánba a Seychelle-szigetek fő repülőterének közelébe szerdán.  Az USA több MQ-9-es UAV-t telepített a Mahe-szigeten lévő repülőtérre, melyek az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceánon végrehajtott kalóztámadások megelőzésében játszanak szerepet. 4-én felszállás után jelentkezett technikai probléma a géppel, amelyet visszafordítottak az irányítást végzők, azonban a leszállás során a Reaper túlságosan is gyorsan közeledett a futópályához, ezért arról többször is visszapattant a levegőbe és így a futópálya végéig sem sikerült megállítani. Tavaly decemberben szintén egy Reaper került a veszteséglistára Mahe-sziget sziget közelében.

NETARZENÁL GALÉRIA

A holland HNLMS DE RUYTER (F 804) fregatt.

MH-60S Sea Hawk.

Japán McDonnell Douglas RF-4E Phantom II.

MiG-31BM.

Boeing Chinook HC2: 1., 2.

 

Szólj hozzá

3 200 rafael 90 mu trophy jas 39 voyager emb mk ts 11 iskra arjun meko rbs 15 umkhonto aspro a an 01 145i aew&c