2012. ápr 23.

2012.04.23

írta: Netarzenál
2012.04.23

Múlt héten az alaszkai Elmendorf-Richardson légibázison állomásozó 90. század pilótái már elkezdték a JDAM bombák számára történő önálló célfelderítés, valamint megsemmisítés gyakorlását. A 3.1-es szoftvercsomag miatt már nem szükséges a földi célpontok koordinátáinak mások általi meghatározása a Raptor pilóták számára. A gyakorlatok során 20 JDAM GPS vezérlésű bomba ledobására is sor került. A szintén ezen a bázison települő 525. század állománya is elkezdte a felkészülést a vadászbombázó feladatok hasonló módon történő végrehajtására, ugyanis még ebben a hónapban ennél a századnál is megjelennek a 3.1-es szoftverrel ellátott F-22-esek.

Helyi lapértesülések szerint Tajvan vezetése arra készül, hogy az USA kivont hadihajóiból újabbakat szerezzen be. A hírek szerint négy OLIVER HAZAD PERRY-osztályú fregatt kerülne megvásárlásra. Ez a hajótípus nem lenne teljesen ismeretlen a szigetország tengerészei számára, hiszen licenc alapján - némileg eltérő fegyverzettel - nyolc hasonló egység, mint CSENG KUNG-osztály már szolgálatba állt 1993 és 2004 között Tajvanon. A négy OLIVER HAZAD PERRY megvásárlásával daraszámilag nem lenne nagyobb a tengeri erő, hiszen az OLIVER HAZAD PERRY-osztályú fregattok elődjének tekinthető KNOX-osztály (helyi jelölés JANG CSI) fregattjainak mind a nyolc példánya kivonásra kerülne megvásárlásuk esetén.

Az Irkut Repülőgépgyár tájékoztatója szerint a Jakovlev Jak-130-as sugárhajtású kiképző/könnyű támadógép iránt jelenleg több mint 10 ország mutat érdeklődést. Fülöp-szigetek mellett Banglades és Szíria is szemezget a géppel, több más afrikai, ázsiai és dél-amerikai ország mellett. A cég reményei szerint ez év vége előtt néhány konkretizálódót megállapodás aláírásra kerülhetnek.

Norvégiában a meglévő 103 CV-90-es gyalogsági harcjárművekből 43 példány kerül majd korszerűsítésre, ezenfelül további 43 új CV-90-es is beszerzésre kerül. A korszerűsítés során megerősítik a páncélzatot és az aknák elleni védelmet, valamint a mozgékonyság növelése mellett új elektronikai összetevőket és távirányítású fegyverállványokat is felszerelnek. A projekt 2013-ban veszi kezdetét és 2018-ig fog tartani.

Dániában az EH-101-es helikopterek RTM322 gázturbinái közül 11-ben találtak repedéseket. A hibák a hajtóművek több alkatrészében (pl. égetőtér, lapátok) is felbukkantak. A Rolls-Royce Turbomeca (RRTM), mint gyártó már megkezdte a hibák okainak feltárását. Mivel az EH-101-es három hajtóművel rendelkezik, ezért az eset nem jelent akkora repülésbiztonsági kockázatot, mint más helikopter esetében.  Az alapos átvizsgálást követően a Dán Királyi Légierő 14 Merlin helikopteréből jelenleg 10 képes a repülésre, úgy, hogy az egyébként tartalék hajtóműveket is beszerelték a helikopterekbe.

Izraelben a Patriot légvédelmi rendszerek a korszerűsítés keretén belül új kamerákat is kapnak az elkövetkező hónapokban. Az éjjellátó kamrák képességei messze felülmúlják az eddig használtakét.

Hivatalosan is szolgálatba állt a Thai Királyi Haditengerészet első ENDURANCE-osztály tervei alapján épült partraszállító hajója a HTMS ANG THONG (LPD-791). A 7600 tonnás, 141 méter hosszú és 21 méter széles hajót a szingapúri ST Marine építette meg 134 millió dolláros áron.  Az ANG THONG részáre két 23 méteres és két 13 méteres partraszálló naszád is megépült, az elárasztható dokkfedélzetről ezekkel nyílik lehetőség a partvonal elérésére.  A hajón 390 főt lehet elhelyezni, közülük 150 tartozik az állandó személyzethez. Fegyverzete szerény, csak egy 30 km-es hatótávolságú, 120 lövés/perces tűzgyorsaságú 76 mm-es Oto Melara lövegből és két iker Simbad légvédelmi rakétaindítóból áll. A flotta vezetése a jövőben testvérhajók beszerzését fontolgatja.

Néhány újabb információ a RAF Voyager szállító/tanker repülőgépeiről. (Előzmények itt.) Addig is amíg az üzemanyag átadási probléma meg nem oldódik, a gépeket személy és teherszállításra fogják használni. Elsőként Ciprusra és a Közel-Keletre fognak repülni vele, de júniusban, vagy júliusban már az Egyesült Államokban is felbukkanhat a gép. Ekkor az üzemanyag átadáshoz szükséges konténerek és kamerarendszerek kiszerelésre kerülnek a gépből. A módosított utántöltő rendszer próbáira májustól szeretnének sort keríteni.

A Brit Királyi Haditengerészet hat Type 45-ös rombolója közül a hétvége óta immáron négy lépett hivatalosan is szolgálatba. Április 20-án ugyanis a HMS DRAGON Portsmouth kikötőjében egy kisebb ünnepség után a flotta teljes jogú tagjává vált.

NETARZENÁL GALÉRIA

A HTMS ANG THONG (LPD-791): 1., 2.

Sea Hercules rajzon.

Apacsok.

Horvát 21-es.

Panavia Tornado GR4A.

 

Szólj hozzá

patriot dragon oliver kung voyager thong eh 101 cseng hms jak 130 ang jakovlev perry osztály f 22a hazad cv 90 rtm322 endurance osztály htms (lpd 791)