2012. ápr 30.

2012.04.30

írta: Netarzenál
2012.04.30

Izraelben egy az RPG-k és más nem irányított rakéták elleni aktív védelmi rendszerrel szeretnék ellátni a hadsereg helikoptereit. Az eddig kifejlesztett hasonló rendszerek lézerrel tették tönkre a rakéták infravörös önirányító fejét, csakhogy a nem irányított rakéták esetében ez teljesen hasztalan. Így a Rafael Advanced Defense Systems egy új rendszer megalkotását tűzte ki célul.

A Fliker nevet viselő rendszer kisméretű ellenrakétákkal semlegesíti a helikopterre kilőtt rakétákat, akárcsak a harckocsikon alkalmazott aktív védelmi rendszerek esetében. A közelmúltban sikeresen tesztel ellenrakétával szembeni egyik fontos követelmény, hogy a robbanása után keletkező repeszek ne okozzanak sérüléseket a helikopterben. A védelmi rendszerrel szemben támasztott másik lényeges követelmény, a tömege, ez a fejlesztők szerint 200 kg körül fog alakulni.

Május 10-én kezdetét veszi az Arjun Mk II-es harckocsi prototípusának lövészeti próbája Indiában. Az egy hetes időtartamúra tervezett vizsgálatok után az Mk II-es június 1-től már a hadsereg tesztjein fog szerepelni. Ezek a hónapok akár sorsdöntőek is lehetnek az Arjun program számára, hiszen a harckocsi fejlesztésébe fektetett összeg mintegy 500 példány legyártása után térülne meg. Jelenleg 124 Arjun Mk I-es állt hadrendbe és további ugyanennyi Mk II-es megrendelésére mutatkozik hajlandóság Új-Delhiből. Vetélytársként nemrégiben mutatkozott be az orosz T-90-es legújabb változata, mely szintén esélyes lehet az indiai piacon.

Április 28-án szombaton az esti órákban Szaúd- Arábiában eddig tisztázatlan körülmények között lezuhant egy kiképzőrepülésen lévő F-15-ös. A szűkszavú közlemények nem említenek pontos típusmegjelölést. Annyit azonban tudni, hogy a gép pilótája sikeresen katapultált.

NETARZENÁL GALÉRIA

Török M60-T Sabra harckocsi.

Bolgár Fulcrum-ok.

Dassault Mirage F1 EM VI.

Eurofighter EF-2000 Typhoon FGR.4.

Bell-Boeing MV-22B Osprey.

Szólj hozzá

f1 advanced vi rafael ii defense em mirage dassault systems f 15 mk sabra arjun fliker m60 t