2012. máj 03.

2012.05.03

írta: Netarzenál
2012.05.03

Május 2-án a Lockheed Martin szállította a 187. F-22A repülőgépet is, az USAF számára, így teljesítette a típusra szóló megrendelést. A típusból 195 példány épült meg, ezek közül nyolc a különféle tesztek végrehajtásában vett részt. Az 1997-től kezdődő szállítások során az USA hét bázisán (Edwards, Nellis, Tyndall, Langley-Eustis, Elmendorf-Richardson, Holloman, Hickam) jelent meg a Raptor. A 10-4195-ös Raptor a tervek szerint május 4-én csatlakozik az alaszkai Elmendorf-Richardson légibázison állomásozó 3. ezredhez.

A kilencedik VIRGINIA-osztályú tengeralattjáró, USS MISSISSIPPI (SSN 782) május 2-án került átadásra az amerikai haditengerészet részére.  Az osztály egységeinek gyártását sikerült gyorsabbá tenni, így majd két évvel hamarabb készülhetnek el, mint az első tengeralattjáró.

Indonéziában februárban hirdették meg a rakétatüzérségi eszközök beszerzési programját. A tenderen az orosz Rosoboronexport is indult a BM-30 Szmercs rakéta-sorozatvetővel. A cég egy rövid közleményben tudatta, hogy az indonéz döntéshozók véleménye szerint a Szmercs nem felelt meg egy sor technikai feltételnek, így a további versengésből kiesett.

Három év alatt immáron másodszor kerül Kanadában törlésre a CCV program, mely egy jól védett, nagy taktikai mobilitást biztosító páncélozott járművet keresett, amely képes egy gyalogos raj szállítására és tűztámogatására. A 108 páncélozott jármű (plusz további 30 opció) megvásárlásával kecsegtető, 2 milliárd dolláros bevételt ígérő tenderen részt vett a BAE/Hägglunds a CV9035 Mk II-essel, a General Dynamics Land Systems-Kanada a PIRANHA 5-össel és a Nexter is a VBCI-vel. A tenderen indulók számos kedvező ötlettel álltak elő az ottawai döntéshozók részére, így például a PIRANHA 5 a Rheinmetall LANCE távvezérlésű tornyát kapta volna meg, a kívánt fegyverzettel ellátva.

Ezt is az országban tudnák előállítani, hiszen a Rheinmetall Canada gyára Saint-Jean-sur Richelieu-ben található. A LANCE torony már megrendelésre került a GTK Boxer harcjárműhöz, egy 500 lövés percenkénti tűzgyorsaságot elérő 30 mm-es Rheinmetall MK30-2/ABM gépágyúval, mint főfegyverzettel felszerelve. A LANCE tervezési filozófiájának köszönhetően könnyedén alkalmassá tehető bármely másik gépágyú alkalmazására is. A francia Nexter sem restelkedett mindjárt két VBCI változattal előrukkolni. Az egyik a VBCI 25, a francia haderőben is használatos 25 mm-es gépágyúval ellátott egyszemélyes toronnyal, míg a másik, az erősebb fegyverzetű VBCI 30-as. Erre az Oto Melara Finmeccanica által gyártott kétszemélyes HITFIST torony kerül egy 7,62 mm-es géppuskával és egy 30 mm-es gépágyúval.

A gyártók erőfeszítései, a dokumentációk alapos tanulmányozása és a tavaly decemberben mind a három járművel elvégzett tesztek azonban hiábavalónak bizonyultak, ugyanis a kanadaiak szerint az ajánlatok műszakilag nem bizonyultak megfelelőnek.

Április 30-án megszületett a döntés az első négy F-35A Lightning II-es és öt Pratt & Whitney F135-ös sugárhajtómű eladásáról japán számára. A gépek leszállítása 2016-tól veszi majd kezdetét Tokió számára.

Átadásra került az 50. Pratt & Whitney F135-ös sugárhajtómű is. Az eddig legyártott hajtóművekből 30 az A és a C változatok, míg 20 B  variáns számára került megrendelésre. Ez az erőforrás egyébként az amerikai haditengerészet egyik C változatába kerül majd beépítésre. Az F135-ös árát eddig 25%-al sikerült csökkenteni és a Pratt & Whitney szerint a termelés felfutásával a költségek további csökkenése várható.

Kiképzőrepülés közben lezuhant egy amerikai Boeing F-15E Strike Eagle vadászbombázó csütörtök reggel a Közel-Keleten. A gépből a pilótáknak sikerült katapultálniuk.

Achzarit.

NETARZENÁL GALÉRIA

Demagnetizáláson a USS TEXAS (SSN 775) VIRGINIA-osztályú tengeralattjáró Hawaiin.

Japán Kawasaki C-1-esek.

Aermacchi MB-339CD.

McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle.

Super Hind.

Szólj hozzá

5 & piranha raptor mississippi whitney pratt uss nexter vbci ccv f135 f 22a (ssn 782) bm 30 szmercs bae/hägglunds cv9035