2012. máj 11.

2012.05.11

írta: Netarzenál
2012.05.11

Újabb két F-35-ös került átadásra a pilóták és a földi személyzet képzését végző Eglin-i légibázison május 10-én. A típusból a 24. és 25. leszállításra kerülő Lightning II-ek a rövid fel- és függőlegesen leszálló verziójú B variánsok közé tartoznak. A BF-9 és a BF-10 természetesen a tengerészgyalogság 501. századához kerültek. A hírek szerint pár napon belül egy további B verzió is megérkezik Eglinbe, méghozzá a BF-11-es.

Hollandiában a kormányának égető szüksége lenne az Indonézia részére történő Leopard 2-es harckocsik eladásából befolyó 200 millió euróra. Csakhogy az üzlet addig nem jöhet létre, míg a parlament áldását nem adja rá.

Május 9-én sikeresen tesztelték a Standard Missile-3 Block 1B ellenrakétát a Csendes-óceánon Hawaii térségében. A célpont egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát imitáló célpont volt, amit a Kauai-szigetről indítottak. Az SM-3 Block 1B pedig a USS LAKE ERIE (CG 70) TICONDEROGA-osztályú cirkálóról indult célpontja felé. A célpontot a cirkáló Aegis BMD 4.0.1 fegyverrendszerének AN/SPY-1 radarja hamar felderítette és követésbe vette egészen a kinetikus harci rész általi megsemmisítésig. A Standard Missile-3 Block 1B rakétával és az Aegis BMD 4.0.1 fegyverrendszerrel ez volt az első teszt, az eddig kísérleteknél az Aegis BMD 3.6.1 fegyverrendszert és az SM-3 Block 1A rakétákat használták. (Az SM-3 Block 1A ellenrakétákból eddig 130 darabot gyártott le a Raytheon.)

Előbbi kombinációtól a tervezők nagyobb megsemmisítési távolságot és találati valószínűséget remélnek. Éppen ezért az SM-3 Block 1B egy továbbfejlesztett jelfeldolgozó processzort kapott, valamint megnövelték a manőverezési képességét is. A kinetikus harcrészt nagyobb érzékenységű és nagyobb felderítési távolsággal rendelkező, az infravörös hullámhossz két szegmensében is hatékony vezérlőfejjel szerelték fel. Az SM-3 Block 1B rakéták várhatólag 2015-re válnak bevethetővé mind a hadihajókon, mind az Európa védelmét szolgáló rakétavédelmi rendszerben.

Kazahsztán Honvédelmi Minisztériuma szándéknyilatkozatot írt alá 20 Eurocopter EC725 Cougar típusú helikopter beszerzéséről. A típus és a gyártó nem teljesen ismeretlen az országban, hiszen VIP szállítási feladatokra már vásároltak az EC225-ösből, sőt, helyi összeszerelés révén az EC145-ös is megjelent az országban.  A beszerzés értéke eddig még nem látott napvilágot, de a legutóbbi megrendelők közül (Brazília, Mexikó, Malajzia, Indonézia) Mexikó 168 millió eurót fizetett hat helikopterért, így becslés alapján Kazahsztán 650-750 millió eurót fizet majd a 20 EC725 Cougar helikopterért.

Pakisztánban május 10-én sikeres lövészetet hajtottak végre egy 290 km-es hatótávolságú HATF-III Ghaznavit ballisztikus rakétával egy hadgyakorlat keretén belül.

Mindeközben a szomszédos Indiában már az 5000 km-es hatótávolságú Agni-V-ös rakéták lehetséges továbbfejlesztésének lehetőségein gondolkodnak. Az első, valószínűleg hamarabb megvalósuló elképzelés szerint képessé tennék a rakétát több nukleáris robbanófej szállítására, ezáltal egy rakétával több célpont ellen intézhetnének támadást. A másik, később megvalósuló fejlesztés eredményeképpen az Agni-V-ös hatótávolsága 8000 km-re növekedne.

Közeleg egy Japán és Dél-Korea között létesítendő katonai együttműködési megállapodás tető alá hozása. A két jelentős katonai potenciállal rendelkező ázsiai ország a tervek szerint több területen is segítené egymást. Például hírszerzési adatokat osztanának meg egymással az észak-koreai rakéta és nukleáris programokról, de közös tengeri kutató-mentő műveletek mikéntjéről is megállapodhatnának a felek. Továbbá a fegyvereket érintő részek kivételével közös logisztikai ellátásról is megegyezhetnek a külföldi békefenntartó műveletekben részt vevő katonai erőik számára.

NETARZENÁL GALÉRIA

A járművezetők képzésénél használt Boxer.

Fairchild A-10C Thunderbolt II.

Francia Dassault Mirage F1-es.

Török légtérellenőrző.

Lockheed CP-140 Aurora.

Szólj hozzá

leopard 2 ii block standard lightning cougar eurocopter 1b 4.0.1 f 35b aegis ec725 bf 9 bf 10 missile 3 bmd hatf iii ghaznavit agni v