2012. máj 25.

2012.05.25

írta: Netarzenál
2012.05.25

A dél-koreai külügyminiszter Kim Sung-Hwan csütörtökön bejelentette, megállapodást írtak alá Peruval, melynek értelmében hadihajók és repülőgépek gyártásában fog segíteni az ázsiai ország latin-amerikai partnerének. A jelentős technológiai transzfer részletei eddig még nem ismertek, így a majdan közösen gyártandó hadihajók és kiképzőgépek típusát még homály fedi.

Közösen ajánl egy korszerűsítési csomagot az izraeli hadseregnek az IMI és a Rheinmetall Defence. Az izraeli és a német cég az M-109A5-ös önjáró tarackok korszerűsítésével hozná létre az M-109I7 Spark változatot. Ez L/52-es lövegcsövet, új csőszájféket, automata töltőt, valamint új tűzvezető és navigációs rendszereket kapna. Így lőtávolsága hagyományos lőszerrel 40, rakéta-póthajtásúval 52 km lenne, kezelőszemélyzetét 3-4 fő alkotná és a menetből mindössze két perc alatt tűzkész lenne. Tűzgyorsasága 15 másodperc alatt három, vagy 1 perc alatt hat lövés lenne. A beépítésre kerülő rendszerek 90%-a a német PzH2000-es önjáró tarackokban is megtalálható.

Kicsit több tíz órán át égett a tűz egy LOS ANGELES-osztályú tengeralattjárón az Egyesült Államokban május 23-án. A Portsmouth Hajógyárban 20 hónapos nagyjavításon, illetve korszerűsítésen tartózkodó USS MIAMI (SSN 755) orr-részének belsejében reggel 5:41-kor csaptak fel a lángok, melyeket csak 15:48-ra tudtak megfékezni. A tűz végig ezen a részen tombolt, a helyszínen lévőknek sikerült elérni azt, hogy ne terjedjen át a tengeralattjáró hátrébb lévő szekcióiba.

Az ilyen munkák előírásai szerint a MIAMI összes fegyverzetét eltávolították még a munkálatok kezdetén, így ezek miatt nagyobb veszélyben nem voltak a tűzoltók. Közülük azonban heten így is  sérüléseket szenvedtek az oltás közben (3 a hajógyári tűzoltók, 2 a legénység tagjai és 2 a közeli városok -Newington, Portsmouth, Eliot, Boston Logan Nemzetközi Repülőtér, Groton, Connecticut- riasztott tűzoltói közül). A kárfelmérés még folyik, annyit azonban már tudni, hogy a torpedóhelyiség, a legénységi hálókörletek és a parancsnoki híd a tűz által érintett területen van, ezért a 22 éves tengeralattjáró várhatólag csak igen költségesen lesz helyreállítható.

Indonéziában bolgár segítséggel valósul meg a teljes egészében hazai bombagyártás. Az orosz Szuhojok fegyverzetébe kerülő eszközök részére eddig a bombatestet és a robbanóanyagot voltak képesek előállítani, azonban a bolgár Armaco segítségével hamarosan elkészülnek az első gyújtómechanizmusok is.  A gyártást a PT Sari Bahari Malang végzi majd, melynek vezetője, Ricky Hendrik Egam elmondta, a világ számos vállalatát megkeresték a bombagyújtók gyártási technológiájának megvásárlásának ügyében, azonban még Kínában sem leltek együttműködésre hajlandó partnerre.

Érdekes bejelentést tette az uruguayi kormány. Montevideo azonnal nyilvánosságra hozza, ha egy brit nukleáris tengeralattjárót észlel partjainak közelében, akár az országhoz közeli nemzetközi vizeken. Mindezt teszi majd azért, mert a Dél-amerikai Nemzetek Uniója (spanyolul: Unión de Naciones Suramericanas – UNASUR) a dél-atlanti térséget nukleáris fegyverektől mentes övezetnek nyilvánította.

NETARZENÁL GALÉRIA

Tengerészgyalogos hajókötelék őrjáraton. Elöl a USS MAKIN ISLAND (LHD 8), közelebb a USS NEW ORLEANS (LPD 18), hátul a USS PEARL HARBOR (LSD 52).

Panavia Tornado F3.

Lengyel Mil Mi-2RL.

Avro 698 Vulcan B2.

Szólj hozzá

los miami sari spark imi defence pt uss malang (ssn rheinmetall m 109a5 m 109i7 angeles osztály 755) armaco bahari