2012. jún 06.

2012.06.06

írta: Netarzenál
2012.06.06

A finn kormány 70 darab M-39 Block 1A ATACMS rakétát kíván beszerezni az Egyesült Államoktól. A rakéták mellé oktatást, tartalék alkatrészeket és logisztikai támogatási is igényelnek, így a becslések szerint 132 millió dollárt fognak fizetni abban az esetben, ha Washingtonban áldásukat adják az üzletre.

És még egy kicsit Finnországnál maradva. Az ország hadserege az ősz folyamán fogja megkapni ez első teljes felszereltségű NH90-es helikopterét, szám szerint a 16-ikat, a megrendelt 20 gépből. A forgószárnyasokból 2008 márciusától számítva, a május végén leszállítottat is beleértve 14 darabbal rendelkeznek, azonban hamarosan egy újabb helikopter is átadásra fog kerülni.  Nemzetközi műveletekben azonban csak 2014 elejétől vehetnek részt az Utti-ban állomásozó egység gépei. Repült idő tekintetében eddig már több mint 3500 óra felett járnak és a legtapasztaltabb pilóta már több mint 700 órát repült az NH90-essel.

A jelenleg még hiányzó rádiók és védelmi rendszerek mellé az elsősorban harci kutató-mentő és sebesültszállító feladatokat ellátó NH90-esek a hazai Patria által kifejlesztett moduláris ballisztikai védelmi rendszert is megkapják. A 400 kg-os súlyt jelentő, a kézi lőfegyverek lövedékei ellen a pilótafülkének és a szállítótérnek is védelmet nyújtó kevlárpáncélozáson túl az önvédelemre egy 20 mm-es M134-es gépágyú is felszerelésre kerül, ezt majd az ajtólövész fogja kezelni. Az egység három helikoptere és szükséges személyi állomány júliusban Portugáliába fog áttelepülni a nagy tengerszint feletti magasságú, magas hőmérsékleti viszonyok közötti üzemeltetés és repülés gyakorlására. A tervek szerint a helikopterek szállítását tengeri úton fogják megoldani.

Új, a külső behatásoknak az eddigieknél jobban ellenálló 76 mm-es lőszert rendelt meg Franciaország a Diehl Defence-től. A lövedékek a haditengerészet FREMM- és HORIZON-osztályú fregattjainak OtoMelara Super Rapido L-62-es hajóágyúinak készletébe kerülnek majd rendszeresítésre 2015-től kezdődően. Elvárás még, hogy a lőszer légi, felszíni és parti célpontok ellen egyaránt felhasználható legyen. A lőszer gyártását a francia Nexter Munitions végzi majd.

A július 11 és 15 között Párizsban megrendezésre kerülő Eurosatory 2012 kiállításon egy új gránátvetőt is bemutat az Izrael Weapon Industries (IWI). A GL 40-es fegyvert az Izraeli Védelmi Erők (IDF) segítségével alkották meg. Tömege 1,4 kg, kialakítása ergonomikus, használtat egyszerű. A fegyver csövéről leszerelve önállóan is használható. Lőtávolsága a rövidebb csővel 300, míg a könnyedén cserélhető hosszabbal 400 méter lehet.

NETARZENÁL GALÉRIA

Hullámok hátán.

Lengyel Fulcrumok: 1., 2.

Kawasaki XP-1.

Nigériai Agusta A-109LUH.

Bőrnyakú ”Fürkészdarázs”.

 

 

 

Szólj hozzá

izrael 40 super patria defence diehl weapon gl iwi industries nh90 rapido nexter fremm osztály munitions m 39 atacms m134 otomelara horizon osztály