2012. jún 13.

2012.06.13

írta: Netarzenál
2012.06.13

Az iráni Fars hírügynökségnek nyilatkozó Abbász Zamini altengernagy, az iráni haditengerészet műszaki vezetőjének helyettese elmondta, országa elindította a hazai gyártású nukleáris tengeralattjáróhoz vezető programját. Ennek első lépéseként egy a tengeralattjárók által használható nukleáris reaktor fognak megalkotni. A tervek szerint az Iszlám Köztársaság felszín alatti egységei a jövőben nagyobb távolságú őrjáratokat fognak végrehajtani, ezekhez pedig a nukleáris meghajtás szükségeltetik.

Teherán eddig folyton azt állította, hogy nukleáris programja békés célú és csak az ország elektromos energia igényét szeretnék vele biztosítani. Abbász Zamini altengernagy interjújában megjegyezte, hogy a nemzetközi egyezmények nem tiltják hajók, vagy tengeralattjárók atomenergiával történő meghajtását. Jelenleg a világon csak hat ország (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország Kína és India) birtokol nukleáris meghajtással rendelkező tengeralattjárókat.

Késedelmet szenvedhet a megrendelt 12 Saab JAS-39C/D Gripen repülőgépek közül a második hat darabos tétel leszállítása a Bankok Post szerint. A helyi lap úgy értesült, hogy a svéd gyártó által időben megrendelt, az amerikai beszállítóktól érkező alkatrészek exportjához szükséges kormányzati hozzájárulás ügye bizonyos szinteken elakadt. A Thai Királyi Légierő parancsnoka a múlt hónap végén Svédországba utazott, ahol a késedelem miatt folytatott tárgyalásokat. A lapnak nyilatkozó forrás szerint elképzelhető, hogy az USA így próbálja megnehezíteni a svédek és a thaiföldiek dolgát, mivel nem az Egyesült Államok által gyártott harci gépek kerültek megvásárlásra az ázsiai ország részéről.

Az Egyesült Arab Emírségek AZUR (Action en Zone Urbaine) városi hadviselés készleteket vásárol 388 AMX-56 Leclerc harckocsija részére. A 2006-ban, az amerikai M1 Abrams-hez kifejlesztett hasonló célú TUSK (Tank Urban Survival Kit) után a világon másodikként megjelent AZUR az 55 tonnás páncélos oldalsó és hátsó része számára biztosít erősebb páncélvédettséget, valamint kamerák segítségével válik szemmel tarthatóvá a harckocsi környezete. Továbbá a toronyra egy távirányítású fegyverállvány is felszerelésre kerül egy 7,62 mm-es géppuskával, valamint plusz ködgránátvetők is részét képezik az AZUR-nak, melyek oldalra és hátra képesek az álcázó füstfüggöny létrehozására.

NETARZENÁL GALÉRIA

AMX-56 Leclerc harckocsi AZUR-al ellátva, valamint a távirányítású fegyverállvány a 7,62 mm-es géppuskával: 1., 2.

Szu-34 Fullback.

B-52H Stratofortress felszállás közben: 1., 2.

Eurofighter EF-2000 Typhoon F2: 1., 2.

General Dynamics F-111F Aardvark.

Szólj hozzá

Saab JAS-39 Gripen AZUR AMX-56 Leclerc