2012. jún 18.

2012.06.18

írta: Netarzenál
2012.06.18

Irak 500 darab MT-LB páncélozott kétéltű járművet vásárol Bulgáriától. A több mint 40 éves szovjet tervek alapján épített 12 tonnás MT-LB-k minimális, 3-14 mm-es páncélzattal rendelkeznek, legnagyobb sebességük úton 61, vízben 6 km/h. 11 főt vagy 2 tonnányi rakomány szállítására képesek, fegyverzetüket egy 7,62 mm-es géppuska, legénységüket két fő alkotja. Bagdad az MT-LB-k darabjáért 192000 dollár fizet.

Rakodási próbán vett részt az Airbus Military A400M teherszállítógépének Grizzly 4-es jelzésű példánya a németországi Holzdorf légibázison, valamint a franciaországi Toulouse-ban. Ugyanis amikor a típus korlátozottan hadra foghatóvá válik, akkor már két helikoptertípust, az NH Industries NH90-est és az Eurocopter EC725-öst is képesnek kell a fedélzetére venni. Az A400M sikeresen szerepelt a próbákon.

Átadásra került a Brazil Szárazföldi Erők részére az olasz IVECO VBTP-MR páncélozott szállító harcjárművének Brazíliában gyártott változata a Guarani, első példánya. Mivel a típus sorozatgyártása majd csak jövőre fog elindulni, ezért a most átadásra kerülő páncélos egy nullszéria példány. A VBTP-MR Guarani hossza 6,9 méter szélessége 2,7 méter magassága 2,3 méter tömege 18 tonna.  Legénysége 2 fő, szállítható személyek száma 9 fő, hatótávolsága 600 km, legnagyobb sebessége 90 km/h. (Kapcsolódó hír)

Ebben a hónapban a Francia Hadsereg megkapta a 400. VBCI gyalogsági harcjárművét is. A Nexter Systems és a Renault Trucks Defense által közösen gyártott járműre eddig 630 példányra szóló megrendelés érkezett Párizsból. Az elsők 2008-ban hagyták el a Roanne-ban található gyárat, ahol évente majdnem 100 VBCI készül el.  A már Afganisztánban és Libanonban is kipróbált VBCI-k közül az utolsó 2015-ben kerül átadásra, azonban elképzelhető, hogy addig megszületik az első, de akár a második exportmegrendelés is.

Még ebben az évben szeretné felállítani első Lockheed Martin F-35B Lightning II-ekkel felszerelt hadműveleti célú repülőszázadát az Amerikai Tengerészgyalogság. A kiszemelt egység az arizonai Yuma bázison állomásozó, bár júliusig japánban megtalálható VMFA-121 lesz. A század jelenleg az F/A-18D Hornet típust repüli, azonban a sivatagi bázisra már novemberben megérkeznének az első F-35B gépek is. Jelenleg még csak két tengerészgyalogos pilóta repüli a Lightning II-est a floridai Eglin légibázison állomásozó 501-es kiképzőszázadnál, azonban júliusban szeretnék a létszámukat tovább emelni.

Az F-35-öshöz kapcsolódó hír, hogy a napokban befutott a gyártóhoz a hetedik (Lot VII) rendelési tétel is, amely 35 gépre szól. Így tehát 498,5 millió dollárért hozzá is kezdhetnek a legmunkaigényesebb alkatrészek előállításához, melyekből 19 amerikai, 3 olasz, 2 török, A variáns, 6 amerikai és 1 angol B, valamint 4 amerikai hordozó fedélzeti C gép kerül majd összeszerelésre.

Franciaországban a hadsereg egy nyolc hetes tesztet folytat le az első Eurocopter EC665-ös Tiger HAD (Hélicoptère d'Appui Destruction) változattal. A Földközi-tengerben található Levant szigetén például az amerikai AGM–114 Hellfire irányított rakétákkal végeznek próbalövészeteket. Az első indításra június 7-én került sor egy 4200 méterre lévő célpont ellen. A francia hadsereg eddig 37 Tiger HAP (Hélicoptère d'Appui Protection) változatot vett át, azonban ezeknek fegyverzetéből hiányzik az irányított páncéltörő rakéta, valamint hajtóművük is kisebb teljesítményű. Az első HAD változat még idén átadásra fog kerülni.

BISON vs. BÜFFEL.

NETARZENÁL GALÉRIA

Az olasz SAN GIORGIO-osztályú SAN MARCO partraszállító hajó.

Norvég Vámpírok.

Bangladesi Chengdu FT-7BG.

Svájci Dassault Mirage IIIRS: 1., 2.

British Aerospace Harrier GR.7.

Szólj hozzá

Martin II Military Lockheed Lightning Eurocopter MT-LB Airbus A400M IVECO VBTP-MR Guarani VBCI F-35B VMFA-121 EC665 Tiger HAD