2012. jún 28.

2012.06.28

írta: Netarzenál
2012.06.28

A közös orosz-indiai fejlesztésű BrahMos hiperszonikus robotrepülőgép legújabb változata a BrahMos 2-es a legújabb információk szerint 2017-re készülhet el. Ebben az évben szándékoznak az első repülési tesztet is végrehajtani a Mach 5, Mach 7 sebességre képes fegyverrel.

Hollandiában aláírták a szerződést a Thales Nederland-al, így az ország DE ZEVEN PROVINCIEN-osztályú fregattjait ballisztikus rakéták elleni képességgel ruházzák fel a jövőben. (Előzmény) A megállapodás értemében a hajóosztály mind a négy egységén módosításra kerülnek majd a SMART-L rádiólokátorok.

Caracas és Moszkva további 100 T-72-es harckocsi beszerzéséről állapodott meg az orosz Kommerszant információi szerint. Ez év márciusában érkeztek meg a Venezuela számára 2010-ben folyósított, 2,2 milliárd dolláros kölcsön fejében megvásárolt T-72B1V harckocsik utolsó példányai is a megrendelt 92-ből. A páncélosok mellett Szmercs rakéta-sorozatvetők és egyéb katonai felszerelés is megvásárlásra került. Tavaly a Hugo Chavez vezette állam újabb 4 milliárd dolláros kölcsönt kapott Oroszországtól.

Helyreállhatnak Törökország és Franciaország között a tavaly év végén megromlott kapcsolatok. A gazdasági, politikai és katonai kapcsolatok megszakadását előidéző, a francia parlament alsóházának elsöprő többséggel megszavazott törvényjavaslata ez év elején felülvizsgálatra került. Ennek köszönhetően újra esélyessé vált Törökországban a nagy hatótávolságú légvédelmi rendszer beszerzésére kiírt pályázaton a Eurosam. A 4 milliárd dolláros beszerzést eredményező versenyen a Raytheon és a Lockheed Martin Patriot, a Eurosam SAMP/T Aster 30, az orosz Sz-300-as, és Sz-400-as, valamint a kínai HQ-9-es mérkőzhet meg egymással.

Újabb sikeres lövészetet hajtottak végre a Csendes-óceánon egy a rövid és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen kifejlesztett SM-3 Block 1B ellenrakétával. A fegyver USS LAKE ERIE (CG 70) TICONDEROGA-osztályú cirkálóról indult útjára a Kauai-szigetről fellőtt, ballisztikus rakétát imitáló célpontja felé Hawaii közelében, helyi idő szerint június 26-án késő este. A Block 1B ez volt a második próba (itt olvasható az első) és ez is teljes sikerrel zárult, míg az SM-3-as ballisztikus rakéták elleni változatainak a 21. sikeres tesztje.  A rend kedvéért azt sem árt megemlíteni, hogy az Aegis BMD 4.0.1 –es rakétavédelmi rendszernek ez a 18. tesztje volt. A SM-3 Block 1B változat 2015-től kerül majd telepítésre a Romániában létesítendő, Európa biztonságát szavatoló bázison.

A lassan kiöregedő Bell OH-58D Kiowa Warrior-ok váltótípusa lehet az Agusta Westland egyik terméke a gyártó szerint. Philadelphiában éppen ezért bemutatták a felderítő és könnyű támogató szerepkör ellátására képes AW139M technológiai demonstrátorát. A demonstrátor mindössze a cég elképzelését vázolja fel ezen feladatkör betöltésére képes gépről, mivel a hadsereg tetszését a még első próbarepülését csak májusban végrehajtó AW169-es egyik változatával szeretnék elnyerni, az AAS (Armed Aerial Scout) tenderen.

Indiában befejeződtek a sivatagi viszonyok között végzett fegyverzeti tesztek a HAL Tejas vadászbombázóval. A próbákon három előszéria gép az LSP 2, az LSP 3, és az LSP 5 vett részt. Az irányítás nélküli bombákon felül a Tejas-okat 454 kg-os lézerirányítású bombákkal is tesztelték. Hamarosan a magas tengerszinten végzendő próbák veszik majd kezdetüket.

Dél-Korea haditengerészete egy 100 fő elszállásolására képes tengerészeti bázist kíván létrehozni, az északi testvérállam által el nem ismert tengeri határvonal közelében fekvő Baengnyeong-szigeten. A kikötő, a laktanyával 2014 végére készen is lesz, mintegy 36,6 millió dollár elköltése után.  A térségben 1999-ben, 2002-ben, 2009-ben és 2010-ben történtek fegyveres konfliktusok.

Lezuhant az Orosz Légierő egyik Szuhoj Szu-27UB típusú repülőgépe a ma reggel Észak-Karéliában.  Az időjárás felderítésen és kiképzőrepülésen lévő Flanker lezuhanásának okáról jelenleg kétféle verzió látott napvilágot. Az egyik szerint a gép két AL-31-es hajtóművének egyikébe került egy madár, míg a másik szerint a Szu-27-es kormányrendszerében jelentkezett probléma. Mindenesetre a kétfős személyzet biztonságosan katapultált a lakatlan területre zuhanó gépükből. A történtek miatt jelenleg a Flanker repülési tilalom alatt áll Oroszországban.

NETARZENÁL GALÉRIA

Szólj hozzá

70) Block USS Szuhoj Tejas BrahMos T-72B1V SM-3 1B LAKE ERIE (CG Agusta Westland AW139M AW169 HAL Szu-27UB Flanker SAMP/T