2012. júl 23.

2012.07.23

írta: Netarzenál
2012.07.23

Izrael és Szingapúr után Olaszországban is beszerzésre kerül az Elta EL/W-2085 Phalcon radarrendszerrel felszerelt Gulfstream üzleti sugárhatású légtérfelderítőgép a G550 CAEW. A típusból 791 millió dollárért két példány kerül megvásárlásra. A gépekhez 41 millió dollárért a Finmeccanica SELEX Elsag szállítja majd az IFF, Link-16, valamint NATO-szabvány kommunikációs rendszereket.

Elkezdte elektronikai hadviselésre szolgáló rendszerének tesztelését az olasz AMI.  A JEDI (Jamming and Electronic Defense Instrumentation) hardvere nagyrészt kereskedelmi összetevőkből épül fel és a C-27J Spartan rakterébe egy raklapra szerelve kerül behelyezésre. Antennái a gép hasának alján kerülnek felszerelésre. Az elektronikus megfigyelést és zavarást végző két személy munkaállomása szintén a raklapon került kialakításra.  A JEDI képes a rádióadások és a mobiltelefonok felderítésére és zavarására is ezzel biztosítva védelmet a földi csapatoknak az IED támadások ellen. A JEDI felépítésnek köszönhetően a jövőben könnyedén továbbfejleszthető lesz a felmerülő igények szerint.

Katar légiereje a svájci Pilatus Aircraft PC-21-es kiképzőgépét rendelte meg, a cég földi oktatási rendszerével együtt, kiterjedt logisztikai támogatással. A PC-21-esből 24 darabot rendeltek meg, ezek közül az elsőt 2014 közepén szállítják le a légierő akadémiája számára, ahol a pilótaképzés 2015 közepén veszi majd kezdetét.

Július 17-én a Boeing átadta a második sorozatban gyártott P-8A Poseidon tengeri járőrgépet az Amerikai Haditengerészet részére.

Hiába került idén júniusban átadásra a Luftwaffe légvédelmi ezredének az első Rheinmetall Skyshield MANTIS C-RAM légvédelmi rendszer, az előzetes hírekkel ellentétben mégsem kerül Afganisztánba. A hat, de igény szerint akár nyolc darab 3 km-es lőtávval rendelkező 35 mm-es gépágyúból, két radarberendezésből, valamint egy földi irányító egységből álló lég- és tüzérségi lövedékek elleni védelmi rendszerből 2009 májusában rendelte meg az első kettőt a Bundeswehr, 110 millió euró értékben. A gépágyúk a nagyobb találati valószínűség érdekében programozható gyújtóval ellátott lövedékkel tüzelnek, ezekben egyenként 125 wolfram repesz található.  A második Skyshield MANTIS légvédelmi rendszer átadása még az idén megvalósul.

Malajzia ez év decemberében kapja majd meg az első két Eurocopter EC725-ös helikopterét. (Előzmények: 1., 2.) Jelenleg négy maláj pilóta képzése folyik a skóciai Aberdeenben, ahol szimulátor is rendelkezésre áll. Jövőre azonban elkészül Kuala Lumpur közelében egy oktatócentrum is, ezzel megoldódik a pilóták hazai képzése. A 12 gép utolsó példányainak átadási dátuma még mindig nem változott, így várhatólag 2014-re az összes helikopter átadásra kerül.

A Védelmi Minisztérium által megerősített információk szerint Tajvan harckocsikat kíván beszerezni. A jelenleg mintegy 1200 darabos harckocsi állományt az igencsak koros M60A3, M48A3 és M48H változatok teszik ki.  Ezek egy részének leváltására nagyjából 200 darab használt amerikai M1 Abrams beszerzéséről szólnak a hírek.

NETARZENÁL GALÉRIA

Az első brit Lightning II-es: 1., 2., 3.

60 éves Görög Légierő 388. Százada: 1., 2., 3.,

Szólj hozzá

M1 Eurocopter Abrams Elta Phalcon EL/W-2085 G550 CAEW AMI JEDI Pilatus Aircraft PC-21 Rheinmetall Skyshield MANTIS EC725 M60A3 M48A3