2012. júl 30.

2012.07.30

írta: Netarzenál
2012.07.30

Július 29-én vasárnap végrehajtotta első repülését Patuxent River-ből a Northrop Grumman X-47B, a repülőgép-hordozók fedélzetére tervezett felfegyverzett robotrepülőgép, technológia demonstrátora. A délelőtt 11-kor történ elemelkedés után a gép legnagyobb repülési magassága elérte a 2300 métert, míg sebessége a 333 km/h-t.  A hordozók fedélzetén történő leszállási kísérletek szárazföldi szimulálása a következő hónapokban kerül majd sorra, míg az első tényleges landolást a következő évben szeretnék végrehajtani az X-47B-vel.

A Csendes-óceánon zajló RIMPAC 2012-es hadgyakorlaton részt vesz az amerikai haditengerészet egyik speciális alakulata is. A VX-1-es század feladata a különféle repülőgépek, illetve azon rendszereinek tesztelése. Jelenleg is ezen munkálkodnak, ugyanis a P-8A Poseidon tengeri járőrgép képességeit mérik fel a hadgyakorlat nyújtotta környezetben. A fedélzeti rendszerek kezelői meg vannak elégedve berendezéseik képességével és a pilóták is elismerően nyilatkoztak a gép repülési tulajdonságairól. Előbbiek számára a dízel-elektromos tengeralattjárók felderítését egy levegő analizátor is segíti, ez a levegőmintákban kutat a kipufogógázok nyomai után.  A P-8A-t vezetők szerint azok, akik már megszokták elődjét, a P-3C Orion-t, könnyedén fognak boldogulni a Poseidon-nal is, hiszen ez egy könnyen repülhető gép, melynek műszerezettsége jelentősen megkönnyíti a pilóták munkáját.

Izrael légvédelme a Jerusalem Post információ szerint a következő év elején további két Iron Dome üteggel fog megerősödni. A lap információi szerint ez a két üteg már a továbbfejlesztett rakétákkal és radarokkal kerül átadásra. Az Israel Aerospace Industries gyártmányából eddig négy üteg kerül felállításra, ezek közül az egyik három héttel ezelőtt a Vörös-tenger partján található Eilat védelmére települt.

Több mint 10000 darab CZ 805 Bren gépkarabély, valamint 7000 CZ 75 Phantom pisztoly és 500 CZ Scorpion géppisztoly beszerzését tervezi a Cseh Védelmi Minisztérium az elkövetkező néhány évben. A hazai gyártású fegyverek közül a gépkarabélyokból már csaknem 8000 darab került a hadsereg részére átadásra, de a többi kézifegyver is sikeres harctéri próbákon van túl a külföldi misszióknak köszönhetően. A tervezett beszerzés költsége 1 milliárd cseh korona körül alakulhat.

Indiában a múlt hét végén újabb sikeres indítást hajtottak végre a BrahMos szuperszonikus csapásmérő robotrepülőgéppel. A szűkszavú közleményben a legfőbb érdekesség az volt, hogy a robotrepülőgép fedélzetén új elemek, illetve rendszerek kerültek elhelyezésre és ezek vizsgálata folyt a próba során. Ezek mind hazai gyártásúak voltak, mennyiségük több mint 25 darab.  A módosítások érintették a hajtóművet, a törzs borítását, az irányítórendszert és több elektromos berendezést is.

Japánban környezetvédelmi csoportok is csatlakoznak az amerikai MV-22B Osprey gépek megjelenése ellen tiltakozókhoz. Véleményük szerint több állatfaj (szirti sas, hegyi sólyom és hófajd), védelmének érdekében tiltott légtereket kell létrehozni Japán területén. Ezeken a területeken a Ospery-k nem repülhetnének. Az amerikai véleménye szerint a gép nem jelent nagyobb környezetvédelmi problémát, mint más egyéb repülő eszközök.

Két eltérő változatú NH90-es helikopter került átadásra Franciaországban a múlt hét végén. Az NH90 TTH a szárazföldi erők állományába került, mint a második ilyen forgószárnyas. Állomáshelye a Le Cannet des Maures-ben található kiképzőközpont lesz, ahol elsősorban a leendő személyzetek képzésben fog részt venni. A szárazföldiek egyébként 100 szállító, vagyis TTH (Tactical Transport Helicopter) variánsra tartanak igényt a kiöregedő Puma helikopterek helyett. A Haditengerészet részére egy NH90 NFH (Naval Frigate Helicopter) Caiman került átadásra ugyanazon a napon. Ez a gép a flotta Hyères haditengerészeti légibázisára fog kerülni, ahonnan majd hosszabb-rövidebb időre hajók fedélzetére fog települni.

NETARZENÁL GALÉRIA

Kfir C.10: 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.

Szólj hozzá

75 Iron 805 NFH Northrop Grumman Phantom BrahMos X-47B CZ Dome P-8A Poseidon Bren Scorpion NH90 TTH Caiman