2012. aug 15.

2012.08.15

írta: Netarzenál
2012.08.15

Lengyelországban a TVN24 televízió keddi adásában nyilatkozó Waldemar Skrzypczak tábornok, a lengyel nemzetvédelmi miniszter tanácsadója elmondta, hogy Varsó terveiben az szerepel, hogy a kivonandó Szuhoj Szu-22M4-es vadászbombázók váltótípusa már egy pilóta nélküli harci repülőgép lesz. Az UCAV-kból három századnyi, azaz 30 darabos mennyiség beszerzését tervezik 2018-tól kezdődően.

Új rádiókkal és időjárásradarokkal ellátott 4 Bell 412EP helikopter került az Indonéz haderő részére átadásra.  Jakarta még 2011-ben határozta el hét Bell 412EP beszerzését, úgy hogy a forgószárnyasokat az országban amerikai segítséggel korszerűsítsék. Az első három helikopter átadásra már idén márciusban sor került.

Feltett szándéka az amerikai haditengerészetnek, hogy az USA haderőnemei közül elsőként ők állítsanak szolgálatba nagy energiájú lézerfegyvert.  Az elképzelés szerint a hajók önvédelmére, vagyis repülőgépek, rakéták és csónakok, hajók elleni is alkalmazható szilárdtest lézerrel szeretnék felszerelni az LCS és az ARLEIGH BURKE-osztályú egységeket. Éppen ezért várják az ezirányú fejlesztéseket folytató vállalatok ajánlatait, melyeket elbírálnak, majd a két legjobb ajánlatot adó számára lehetőséget biztosítanak egy-egy prototípus elkészítésére. Tény, hogy a 2013 és a 2016 közötti költségvetési években összesen 110 millió dollár elkülönítését már előirányozták a program finanszírozásához. A felhívásra várhatólag a Raytheon, a Northrop Grumman és a Boeing is válaszolni fog.

Hét hónapnyi távollét után újra a levegőbe emelkedhetett az Israel Aerospace Industries Ltd. (IAI) Heron TP, helyi néven Eitan UAV-je. A típus egyik példánya még január végén járt szerencsétlenül. Mint a baleset kivizsgálása során megállapítást nyert, a part menti gyümölcsösbe zuhanó gép szárnya valóban eltört még a levegőben. Míg a kissé alulméretezett szárnyszerkezetet megerősítették, addig a földön tartózkodó személyzet a szimulátorok segítségével gyakorolta az Eitan irányítását.

Az eddig elvégzett vizsgálatok alapján a július 17-én a tengerfenéknek ütköző SAS QUEEN MODJADJI Type 209/1400-as tengeralattjárónak nem szenvedett sérülést a nyomásálló hajóteste, csak a külső burkolata. A baleset kivizsgálása természetesen tovább folytatódik, a nyomozás jelenlegi állása szerint nem műszaki meghibásodás miatt ütközött a tengeralattjáró a tengerfenéknek.

Strandoló dán Hercules kívülről és belülről.

NETARZENÁL GALÉRIA

Szólj hozzá

Israel UAV Szuhoj Type Industries 209/1400 SAS QUEEN MODJADJI Szu-22M4 UCAV Bell 412EP Aerospace IAI Heron TP Eitan