2012. okt 04.

2012.10.04

írta: Netarzenál
2012.10.04

Modernizálásra kerül a Brit Királyi Tengerészgyalogság 99 BvS10 Viking páncélozott szállító harcjárműve a BAE Systems által. A járművek fenékpáncélzatát az aknák elleni nagyobb védelem miatt V formájúra cserélik, így ezen a téren a legmodernebb Mk2-es Vikingekkel lesznek egyenértékűek. A felfüggesztés és a fékek módosítása pedig lehetővé fogja tennie a legnagyobb tömeg 14 tonnára történő növelését. Kilenc páncélost alkalmassá tesznek a 81 mm-es aknavetők hordozására, valamint 19 BvS10 géppuskaállványt fog kapni a hátsó járműrész tetejére. A 38 millió fontba, vagyis 61 millió dollárba kerülő módosításokat a cég svédországi Örnsköldsvik-ben található üzemében fogják elvégezni 2014 végéig.

Október 3-án újabb két NH Industries NH90-es helikopter érkezett meg Új-Zélandra. A szállításban most is egy Antonov An-124-es működött közre. A kilenc megrendelt forgószárnyasból így most már 4 került a szigetországba, ugyanis tavaly már leszállításra került az első két példány. A hírek szerint már történetek lépések a típussal kapcsolatos problémák - késedelmes alkatrészszállítás, hiányos oktatási és üzemeltetési utasítások, hiányzó géppuskaállványok- ügyében. A légi szállítás a C-130-assal csak részleges szétszerelést követően valósulhat meg.

Indiában a légierő az évek során beszerzett több mint 150 Israel Aircraft Industries (IAI) által gyártott UAV-k modernizálását szeretné végrehajtani 958 millió dollárért. A Searcher I és II, valamint a Heron típusok műholdas kommunikációs rendszert kapnának, így nagyobb távolságra távolodhatnának el a felszállási helyeiktől. A gépek jelenlegi legfőbb feladata a határok ellenőrzése, ebben körülbelül 100 UAV vesz részt.

Oroszországban a Kaukázus-2012 hadgyakorlaton használta először a hadsereg a Németországtól vásárolt MAN HX77 8x8-as teherautókat.

Utolsó, hét hónapos őrjáratára futott ki Hawaii kikötőjéből a 2013. augusztus 30-án kivonásra kerülő USS REUBEN JAMES (FFG 57) OLIVER HAZARD PERRY-osztályú fregatt.  A hajó most a Csendes-óceán nyugati részén fog hajózni utolsó harci őrjáratán. A REUBEN JAMES egyébként 1991 óta tudhatja otthonául Hawaii-t, ahova Long Beach-ből költözött át. A 2004-ben teljes nagyjavításon és korszerűsítésen átesett fregatt A vadászat a VÖRÖS OKTÓBER-re című filmben is szerepelt.

Tegnap megérkezett Svájcba JAS-39 Gripen NG. Az Emmen repülőterén landoló gépet egy D verzió is elkísérte a svédországi Linköping-ből a kétórás repülőútra. A gép 12-ig lesz megtalálható az országban, ahol a politikusok, a katonák, valamint az érdeklődő civilek számára is bemutatásra kerül. A szimulátoros képzés segítségével már ismerté vált NG-t a svájci pilóták az első kabinban helyet foglalva a Saab tesztpilótájával a hátsó ülésen repülhetik is.

Leszállás során egy hangárnak ütközött és összetört az USAF Colorado Springs-ben található akadémiájának egyik T-53 Kadet 2 (Cirrus SR 20) repülőgépe, október elsején. A gépen tartózkodó két személy sérülések nélkül úszta meg az esetet. A digitális pilótafülkével ellátott Cirrus SR 20-ból tavaly vásárolt meg az amerikai légierő 25 darabot (egyenként 244000 dollárért) az alapfokú pilótaképzés céljaira, az addig csak bérelt Diamond DA-40-ek helyett.

NETARZENÁL GALÉRIA

A szingapúri RSS STALWART fregatt megérkezik Sydneybe.

Szu-25K nyitott szerelőnyílásokkal.

Kawasaki XP-1.

Panavia Tornado ECR Mk82-ekkel.

Bell OH-58D Kiowa Warrior.

Grumman OV-1D Mohawk.

Szólj hozzá

JAS-39 Gripen MAN NH90 NH Industries (FFG Heron JAMES BvS10 Viking Searcher HX77 REUBEN 57) NG T-53 Kadet