2012. nov 12.

2012.11.12

írta: Netarzenál
2012.11.12

Kínában végrehajtotta első repülését a haditengerészeti J-15-ös kétüléses változatának első példánya. A Szu-33-as helyi megfelelőjének prototípusa mindössze két évvel ezelőtt repült első alkalommal, azóta nagyjából 20 J-15-ös készült el Kínában, sorozatgyártása hamarosan kezdetét veszi. A kétüléses változat a hírek szerint a kiképzésen felül harci feladatok végrehajtására is képes lesz.

A német Der Spiegel vasárnapi számában arról tudósít, hogy a Rheinmetall vállalat az elkövetkező 10 évben több mint 1200 Fuchs páncélozott szállító harcjárművet adhat el Algériának.

Bár a tajvani védelmi minisztérium nem nyilatkozott, helyi médiaértesülések szerint a szigetországban hamarosan kezdetét veszi egy 400 km-es hatótávolságú Mach 3 sebességre képes hajók elleni rakéta tesztelése.

Oroszországban pénteken egy újabb TALWAR-osztályú fregattot adtak át Indiának a Balti-tenger partján fekvő Jantar hajógyárban. Az INS TARKASH (F 46) szám szerint már az ötödik ilyen egység mely elkészült és ebben az évben a második, ami átadásra került. Testvérhajója az INS TEG (F 45) ez év április végi átadását követően csak a következő évben áll majd szolgálatba. A hatodik egység az INS TIRKAND (F 50) a következő év nyarán kerül átadásra.

Az Indiával szomszédos Pakisztánban is épülnek majd további fregattok, ugyanis a Kínában készült három F-22P vagy ZULFIQUA-osztályú egység mellett egy ugyanilyen készült el a Karachi Hajógyárban, azonban a jövőben további két fregatt építését fogják megkezdeni. A hazai építésű fregattnak jelenleg a tengeri próbái zajlanak, várhatólag a következő év áprilisában kerül majd átadásra a haditengerészet részére.

November 1-től 40 napig az argentin hadsereg fogja megvizsgálni a Brazíliától kiértékelésre kölcsönbe kapott VBTP-MR Guarani gyalogsági harcjárművet. A szomszédos ország eddig 14 Guarani megvásárlási tervével állt elő.

Peruból egy katonai küldöttség utazott Spanyolországba, ahol a leállításra kerülő német eredetű Leopard2A4-es harckocsik állapotát mérték fel, mivel a dél-amerikai állam 53 Leopard megvásárlásával kacérkodik.

Megkapta harmadik NH90-es helikopterét is a francia hadsereg november 9-én. Ez a példány is, akárcsak másik két társa a kiképzési feladatokban fog részt venni a Le Cannet des Maures bázison.

A Lockheed Martin megkezdte a hetedik LCS hajó építését. A FREEDOM-osztályú USS DETROIT (LCS 7) nevű egység gerincfektetésére a Marinette Marine Corporation Wisconsin-i hajógyárában kerítettek sort.  Mivel ezen hajóosztály egységeit is modulokból építik fel, így a gerincfektetés kifejezés már nem azt a folyamatot takarja mint régen, jelenleg ugyanis az első előre elkészített elemek egyesítését hajtják végre ilyenkor.

NETARZENÁL GALÉRIA

Az indiai KORA-osztályú INS KULISH (P 63) korvett.

Xian JH-7A FBC-1 Flying Leopard.

Görög Kalóz.

Handley Page HP-80 Victor K2.

AgustaWestland AW-159 Wildcat AH.1.

Szu-25UB-k.

Szólj hozzá

7) USS VBTP-MR Guarani INS NH90 (F (LCS DETROIT 50) J-15 TALWAR-osztály TARKASH 46) Leopard2A4 TIRKAND