2012. nov 15.

2012.11.15

írta: Netarzenál
2012.11.15

Hiába töltötte be már a legfiatalabb példány is az 50. életévét, az USAF továbbra is korszerűsíti a Boeing B-52H Startofortress flottáját. Az elektronikai fejlesztések mellett új fegyverek integrációjára is sort kerítettek az elmúlt években és ez várható a jövőben is. Jelenleg a GBU-39/B SDB kisméretű precíziós bombák programján dolgoznak. Ezek a 113 kg-os bombák a bombaterekbe beszerelt módosított rotációs bombaállványokon lesznek elhelyezve. Ezek átalakításával 32 SDB elhelyezésére nyílik majd lehetőség egy forgó bombatáron, melyekből a 3 bombakamrába egyet-egyet szerelhetnek be.

A Thales Australia fogja korszerűsíteni a COLLINS-osztályú tengeralattjárók szonárjait. A tengeralattjárók építésekkor a Thales Underwater Systems Scylla nevű aktív és passzív hangradarja került beépítése, amely felett napjainkra már alaposan eljárt az idő. A több mint 25 éves rendszer megbízhatóbbá és pontosabbá fog válni a régi elektronikai összetevők lecserélésével, valamint egy új szoftver alkalmazásával. A szonár elektronikája által elfoglalt térfogat mintegy 20 %-a szabadul majd fel a modernizációt követően, míg az ezzel járó súlycsökkenés több mint egy tonna lesz.  Az első COLLINS-osztályú tengeralattjáró az új szonárral 2013-ban kezdi majd meg tengeri tesztjei és a következő évben fog szolgálatba állni.

Oroszország harckocsik építésben már nagy tapasztalatot szerzett gyárai és tervezőirodái készek lennének segíteni Indonéziának egy új harckocsi megalkotásában. A felek egymásra találásában az orosz állami fegyverexportőr, a Rosoboronexport játssza majd a főszerepet.

Kínában első alkalommal mutatták be az Airshow China-2012 nemzetközi kiállításon a hazai tervezésű és gyártású Yi Long pilóta nélküli légi járművet. A Chengdu által létrejött UAV hossza 9,34 méter, szárnyfesztávolsága 14 méter, tömege pedig alig több mint egy tonna. Legnagyobb repülési magassága 5300 méter, hatótávolsága 4000 kilométer és legfeljebb 20 órán át tartózkodhat a levegőben. Megjelenésében az MQ-9 Reaper-re hasonlít tolómotorjával és pillangóvezérsíkjaival. Az izraeli és amerikai konkurenseinél állítólag olcsóbb, kevesebb, mint egy millió dollárba kerülő Yi Long fejlesztését 2005-ben kezdték el, első repülésére 2008-ban került sor. A felderítésen kívül a gép fegyverzet hordozására is képes a szárnyai alatt kialakított csomópontokon.

További késéssel számolnak a Brit Királyi Légerő részére az Eurocopter által végzett Puma helikopterek modernizálási programjában. Ez év júliusában ugyanis egy polgári változatú Puma járt szerencsétlenül a francia Alpokban és a gép elhunyt személyzetét a légierő forgószárnyasainak továbbfejlesztésében és tesztelésében is kulcsszerepet játszó személyek alkották. A 2009-ben aláírt, 528,2 millió dollárt felemésztő Puma HC.2-es szintre történő korszerűsítési program eredeti ütemterve szerint 2014-re már mind a 24 modernizált helikopternek teljesen bevethetőnek kellene lennie. A dolgok jelenlegi állása szerint a 24 korszerűsítésre kerülő Puma közül már 21 vagy a munkálatok valamelyik állapotában van, vagy már végeztek vele és átadásra került. A személyzetek képzésével 2013 közepére érik el azt a szintet, hogy bevethetővé váljon a típus, de a teljes, korlátozások nélküli hadrafoghatóságot csak további két év elteltével fogják elérni.

A mai napon egy kiképzőrepülés közben lezuhant a dél-koreai Black Eagles műrepülő csapat egyik KAI (Korea Aerospace Industries) T-50B repülőgépe 70 km-re Szöultól. Az erdős, hegyes vidéken becsapódó gépet a századosi rangú pilótája nem tudta időben elhagyni és életét vesztette.

NETARZENÁL GALÉRIA

HMS BULWARK (L 15).

Berijev Be-12PS Csajka.

W-3A Sokol.

Boeing EA-18G Growler.

Eurofighter EF-2000 Typhoon: 1., 2.

Iráni Dassault Mrage F1.

Szólj hozzá

Long Puma Australia KAI Boeing Thales Yi COLLINS-osztály HC.2 SDB B-52H Startofortress GBU-39/B Scylla T-50B