2012. nov 23.

2012.11.23

írta: Netarzenál
2012.11.23

Bár még el sem készült, Pakisztán már kész rendelni Kína új, szuperszonikus csapásmérő robotrepülőgépéből a CM-400AKG-ból. Gyaníthatóan a világgá kürtölt első export leginkább a létrehozáshoz kellő hatalmas költségek minél jobb, esetleg további országok bevonásával történő még kedvezőbb elosztását segíti. Miért is olyan drága a CM-400AKG? Számított képességeihez leginkább az orosz/indiai BrahMos áll közel, ugyanis szilárd tüzelőanyagú rakétamotorjával négyszeres hangsebességre lesz képes, hatótávolsága 180-250 km körül alakul, irányítását a műholdas navigáción felül fedélzeti radar és infravörös képalkotó rendszer fogja segíteni. Elsőnek a légi indítású változatát tervezik létrehozni, ez 400 kg-os lesz, hossza pedig 5,2 méter. Alkalmas lesz szárazföldi a vízfelszíni célpontok megsemmisítésre is. A tervek szerint Pakisztánban az egyik fő hordozóeszközük a kínai JF-17 Thunder vadászbombázók lesznek.

Szíriában a lázadók által készített és az internetre feltöltött fotók és videók tanúsága szerint rendelkeznek 9K338 Igla-S (NATO kód: SA-24 Grinch) kézi légvédelmi rakétákkal. Ezekből az igen korszerű rakétákból több száz tűnt el a líbiai zavargások idején a fegyverraktárakból. Algéria mellett a hírszerzési források szerint az Igla-S-ből jutott a Hamasz és a Hezbollah fegyvereseinek is iráni közvetítéssel.

Volt munkája rendesen az izraeli Iron Dome ütegeknek az elmúlt héten. November 17-én 230, 18-án 156, 19-én 121, míg a fegyverszüneti tárgyalásokat megelőző napon 20-án már kevesebb, mint 100 rakétát lőttek ki izraeli terültek felé. Az utóbbi napokban néhány tucatnyi indításra került sor, így a tüzérségi lövedékek elleni védelmi rendszerhez tartozó, darabonként 50000 dollárba kerülő Tamir ellenrakétákból is kevesebb fogyott. Ezen időszak alatt több mint 300 Tamir került indításra, az Iron Dome találati aránya az eddigiekhez képest változatlan, bár a rakéta felhasználás már csökkent, ugyanis a nemrégiben átadott ötödik üteg már egy rakétával is megfelelő találati arányt tud felmutatni, míg a régebbiekhez ugyanehhez még két rakéta indítása kellett. A sikeresen bemutatkozó továbbfejlesztés hamarosan megjelenik a régebbi komplexumokon is.

Tegnap az Irkut Repülőgépgyár átadta az első két Szuhoj Szu-30SzM vadászbombázót az orosz légerőnek. A gépek gyári berepülési programjával mindössze két hónap alatt végeztek. A típusból eddig 30 darabra szóló megrendelése van a gyártónak, melynek sikerült Moszkva kedvében járni a minél hamarabbi átadási időt illetőleg.

Az október 12-én lezuhant Berijev Be-12-es esete után Moszkvában fontolgatják az orosz haditengerészet állományában még meglévő utolsó 10 tengeralattjáró-vadász amfíbia kivonását. A szerencsétlenül járt gép az orosz Fekete-tengeri Flottához tartozott és a leszállási manőver közben eddig ismeretlen okok miatt bal hajtóműve nem gyorsult fel kellően, így a Be-12-es balra bedőlt és szerencsétlenül járt. A személyzet három tagja meghalt, a negyedik megsebesült. Mivel a gépek az Ukrajnához tartozó szevasztopoli bázison állomásoznak, ezért az oroszoknak egyeztetniük kell a Berijevek pótlásaként a támaszpontra vezényelendő Iljusin Il-38 May-ok ügyében az ukránokkal. A jelenleg már folyó, ám eredményt még nem hozó megbeszéléseket, a nukleáris fegyverek bevetésére képes hordozóeszközökre (az Il-38-ok ilyenek) vonatkozó nemzetközi szerződések értelmében kell lefolytatni a feleknek.

NETARZENÁL GALÉRIA

Tüzelő görög Leopárd.

Denel Rooivalk Mk.1: 1., 2., 3.

Fulcrum este.

Panavia Tornado GR.4: 1., 2.

Lockheed TF-104G Starfighter.

Fiat G-91T3.

Szólj hozzá

Iron May Szuhoj Berijev Dome Tamir Iljusin Il-38 CM-400AKG 9K338 Igla-S SA-24 Grinch Szu-30SzM Be-12