2012. nov 29.

2012.11.29

írta: Netarzenál
2012.11.29

Jelenleg az izraeli gyártók reménykedhetnek egy 1 milliárd dollár értékű irányított páncéltörő rakétákra szóló megrendelés elnyerésében Indiából. Új-Delhiben az izraeli Spike család vetélytársa az amerikai FGM-148 Javelin, csakhogy Washingtonban jelenleg még idegenkednek a fegyver Bharat Dynamics-nél történő gyártásának megvalósításától. Ez az izraelieknek kedvez, így a 2000 indító és a 24000 darab rakéta beszerzésére jó esélyeik vannak. A Bharat Dynamics egyébként nem tekinthető kezdőnek az irányított rakéták gyártása terén, hiszen francia és orosz licenc alapján már gyártották, a 2017-től leváltásra kerülő Milan és Konkursz rakétákat és indítóikat.

Tajvanon egy lehetséges kínai partraszállási kísérlet miatt, a védelmi képesség növelése céljából új víziaknát terveznek kifejleszteni. Ezt a lehető legkorszerűbb anyagok és technológiák segítségével fogják megalkotni és a sekély partmenti vizekben, valamint folyótorkolatokban tervezik telepíteni.

Nagy-Britanniában az AgustaWestland Apache harci helikopterek jövőbeli modernizálási lehetőségeit vizsgálják. A forgószárnyasokból 67 igényeik szerint módosított példányt szereztek be, ezek a D verzió Block I-es konfigurációjának felelnek meg. Az USA, mint a típus legnagyobb üzemeltetője azonban 2017-től kezdődően már nem számol ezzel a modifikációval, mivel képességei miatt az AH-64E-k (régebben Block III) nagyarányú elterjedése mellett tette le a voksát a hadsereg. Így a brit AH.1-esek továbbüzemeltetésével is gondok adódhatnak, ebből kifolyólag is korszerűsíteni kellene a gépeket. Gyaníthatónak Londonban is az AH-64E verziónak, vagy egy ezen alapuló modernizálási programnak adnak majd lehetőséget az elkövetkező években.  A brit Apache helikoptereket érintő további változás lesz, hogy a géppel felszerelt harci századok számát 5-ről 4-re csökkentik és azokat két ezred alárendeltségébe helyezik, de kiképzésért felelős egységet továbbra is megtartják.

Már folynak a tárgyalások az izraeli Honvédelmi Minisztérium és a dél-koreai Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. Ltd. között egy bartelüzlet lehetőségéről. Tel-Aviv 4 dél-koreai építésű őrhajót szerezne be, míg Szöul részéről a Rafael Advanced Defense Systems Ltd. által gyártott Iron Dome védelmi rendszer képezné az ellentételezés tárgyát. A csereüzlet becsült értéke 400 millió dollár körül lehet.

Elkészült az első két IBS (Integrated Battle Station) programban modernizált Rockwell B-1B Lancer nehézbombázó az Egyesült Államokban. Az Oklahoma City közelében található Tinker légibázison folyó modernizálás nyolc éven át fog tartani és 63 B-1B-t fog érinteni. Az eredeti tervekben még 76 példány átépítéséről volt szó, azonban a gépek mennyisége folyamatosan csökkent 66 darabra, sőt idén szeptemberben még tovább. Ekkor ugyanis három újabb Bone került kivonásra, így ezek a gépek már lehetnek tanúi a típus történetében az eddigi legnagyobb előrelépést jelentő korszerűsítési programnak.

A B-1B digitális harcmezőre történő lépését már egy teljes mértékben integrált adatátviteli rendszerrel oldották meg a Boeing-nél végzett fejlesztés során, ezért a helyzeti tudatosságot több nagyméretű kijelző beépítésével javítják mind a pilóták, mind a védelmi és a támadó elektronikát kezelő operátorok számára. Így a célpontok koordinátáinak, de a képi információk vételének és adásának is lehetőségének biztosítottak a Lancer-ekben helyet foglalók számára. A 975 millió dollárba kerülő modernizálás során Tinker-en 5-6 bombázó lesz megtalálható a kezdeti időkben (a már elkészült első példány ez év szeptember 13-án érkezett meg), míg a csúcsidőszakban akár 8 B-1B is látható lesz majd a bázison a munkálatok különféle szakaszában.

Már a következő évben befejeződhet az orosz Fekete-tengeri Flotta új, Novorosszijszkban létesítendő bázisának építésének az első szakasza. Ezt az orosz Izvesztyija napilapban közölték védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva. Az új haditengerészeti támaszpont jelentős munkát ad a kivitelezőknek, ugyanis a mederfenék mélyítése, a mólók építése és a hullámtörőgát megnagyobbítása mellett szükséges fegyverraktárakat és üzemanyag-tárolókat is létesíteni, a legénységi és tiszti szállásokról, na és az irodaépületekről nem is beszélve. A lap értesülései szerint elsőként a MOSZKVA rakétás cirkáló fog átköltözni Szevasztopolból az új bázisra már a következő évben.

Izraelben az olasz Alenia Aermacchi M-346-os Master sugárhajtású kiképzőgépek megjelenésével már a következő évtől kivonásra kerülő A-4N, TA-4H, TA-4J Skyhawk gépek 44 példányát próbálják meg eladni. Az utóbbi időben már csak kiképzésre használt vadászbombázók eladásból több millió dollárnyi bevételre számítanak, azonban ha öt-hat éven belül nem sikerül az összesre vevőt találni a fennmaradókra bontás fog várni.

NETARZENÁL GALÉRIA

Fagyoskodó Hazafi.

NHI NH-90 NFH: 1., 2.

F-16B Netz.

Háromgépes kötelék a VFA-106 századtól.

AMX International A-1A.

MiG-29K/KUB.

Szólj hozzá

Iron Alenia Aermacchi AgustaWestland Lancer Apache M-346 Dome Javelin Skyhawk Spike B-1B IBS FGM-148 AH.1 Rockwell TA-4J