2012. nov 30.

2012.11.30

írta: Netarzenál
2012.11.30

Közösen próbálja meg az amerikai hadsereg számára kelendőbbé tenni a Samson távirányítású fegyverállvány-családot a General Dynamics és a Rafael Advanced Defense Systems. A Samson különféle típusai alkalmasak az 5,56 mm-es golyószóróktól kezdve a 40 mm-es gépágyúkig mindenféle tűzfegyverrel történő használatra. A lövész számára biztosított védelem mellett a Samson további előnye, hogy könnyebb, mint az eddig használt hagyományos tornyok.

Kamerun légiereje átvette az első kínai gyártású MA60 turbólégcsavaros szállítógépét. A Xian Aircraft Corporation által gyártott típus megvásárlásáról még 2011 júliusában a kameruni elnök, Paul Biya kínai látogatása során állapodtak meg, a szerződés aláírására október 13-án került sor. Az afrikai ország légiereje három példányt szerez be a Y7-200A továbbfejlesztésével létrejött gépből, amelynek alapja az Antonov An-24-es volt. Kamerun számára ebben az évben már egy Airbus Military CN235-ös katonai teherszállítógép is átadásra került.

Hollandiában a Védelmi Minisztérium megállapodást írt alá a Thales Nederland-al a Goalkeeper közelkörzeti légvédelmi rendszer modernizálásáról. Míg Nagy-Britanniában a Goalkeeper kivonásra fog kerülni, addig Hollandiában most 16 rendszerre kiterjedő munkálatok elvégzéséről állapodtak meg a felek. A javított üzembiztonság mellett a gépágyúk célzórendszerét is továbbfejlesztik, így a felszíni célpontok, valamint a legújabb hajók elleni rakéták és robotrepülőgépek jelentette fenyegetések elhárításának képességei is javulni fognak. A felszíni célpontok ellen egy új repesz-romboló lövedék is bevezetésre kerül, így a holland Goalkeeper állomány 2025-ig maradhat szolgálatba.

Az első korszerűsített Goalkeeper 2015-re készül el a Thales Nederland üzemében, míg a többi már a haditengerészet Den Helder-i támaszpontján újul meg. A szerződésben opcióként szerepel még két, a Belga Királyi Haditengerészetnél szolgáló  ex-holland KAREL DOORMAN-osztályú (vagy M-osztály mint Multi-purpose) fregatt, a LEOPOLD I (F 930) ex-HNLMS KAREL DOORMAN (F 827) és a LOUISE-MARIE (F 931) ex-HNLMS WILLEM VAN DER ZAAN (F 829)-ra telepített Goalkeeper közelkörzeti légvédelmi rendszer modernizálási lehetősége is.

Várhatólag 3013 közepére áll vissza a gyártási rend a Raytheon szerint az AIM-120D AMRAAM levegő-levegő rakétáknál. A jelenlegi legkorszerűbb változatnál ugyanis leállították a gyártást az Alliant Techsystems (ATK) által szállított rakétamotoroknál tapasztalt hibák miatt. A megoldást a norvég Nammo által gyártott rakétamotorok képében találták meg és most ezek beszerelése történik az eddig legyártott 800 darab AIM-120D-be. Eddig a Nammo már 125 rakétamotort szállított le, de 2013 első negyedévére szeretnék elérni a havi 100 darabos átadott mennyiséget.

India észak-keleti részén a ma, helyi idő szerint 13:15 körül, a kínai határhoz közel eddig még ismeretlen körülmények között veszteséglistára került egy SEPECAT Jaguar IS vadászbombázó. A gép a Hashimara bázisról szállt fel, pilótája Yogesh Kumar Yadav hadnagy kisebb sérülések árán sikeresen katapultált.

NETARZENÁL GALÉRIA

Challanger 2-es az erdőben: 1., 2., 3.

Bell (Fuji) AH-1S Cobra.

EHI EH-101 Merlin HM.1.

B-52-es bombakamra.

Ex-NDK-s Szu-22M4.

Szólj hozzá

Advanced Systems General Dynamics Thales Raytheon Jaguar Rafael AMRAAM Goalkeeper SEPECAT MA60 Defense Samson Y7-200A Nederland AIM-120D Nammo