2012. dec 10.

2012.12.10

írta: Netarzenál
2012.12.10

December 6-án, csütörtökön az Iveco részéről átadásra került a brazil hadsereg számára az első VBTP-MR Guarani páncélozott jármű.

A dél-amerikai országban november 29-én az is eldőlt, hogy beszereznek 36 Gepárd önjáró légvédelmi gépágyút Németországtól. A német hadsereg feleslegessé vált készletéből a KMW ajánlott fel megvételre háromtucatnyit még a tavalyi év közepén. A Gepard képességeit 2011 októberében vizsgálták meg a brazilok. Mivel a légvédelmi gépágyú több alkatrésze is megegyezik a hadseregnél már rendszeresített Leopard 1A5-ös harckocsival - ebből 239 példányt vásároltak meg – így karbantartási, üzemeltetési költségei alacsonynak mondhatók.

December 7-én viszont az Egyesült Államokban került átadásra a USS ARLINGTON (LPD 24) partraszállító hajó. A SAN DIEGO-osztály 8. egysége hajóosztályának 3. példánya, amely az elmúlt 12 hónapon belül átadásra került.

Komoly vetélkedésre számít az orosz Rosoboronexport a sugárhajtású kiképzőgépek piacán Ázsiában. Az orosz Jak-130-as fő vetélytársénak a hasonló kialakítású kínai Hongdu L-15 számít. Most még Banglades és Vietnam az a két ország, mely közel áll a Jakovlevek beszerzéséhez, de a közelmúltban jelentették be Kínában, hogy az L-15-ösre is megérkezett az első külföldi megrendelés. Azt azonban eddig még nem közölték, hogy mely ország vásárolt 12 példányt az L-15-ből.

Nagy-Britanniában a HMS ASTUTE (S 119) és testvérhajója az AMBUSH (S 120) jelenleg még a tengeri próbákon tartózkodik, míg az osztály harmadik egységének az ARTFUL-nak (S 121) az építése már a végső szakaszában ért a Barrow hajógyárban. A Védelmi Minisztérium 1,5 milliárd fontot most osztott el az osztály utolsó három megépítésre kerülő egységei - az ANSON (S 123), az AGAMEMNON (S 124) és az AJAX (S 125) tengeralattjárók - között és további 1,2 milliárd fontos szerződést kötött a negyedik egység – az AUDACIOUS (S 122) - megépítésre a BAE Systems-el.

Dél-Koreában egy újabb nagyszabású beszerzés van készülőben, de most a szárazföldi erők lesznek a kedvezményezettek. Szöul ugyanis 600 darab kerekes páncélozott járművet kíván beszerezni 2016-tól kezdődően.  Az elképzelés szerint az amerikai Stryker dandárok mozgékonyságával és ütőképességével rendelkeznének az ezekkel a járművekkel ellátott alakulatok. Maguk a járművek hazai fejlesztésűek és gyártásúak lesznek. Megalkotásukban a Hyundai mellett a Samsung és a Doosan is részt vesz. A hat- és a nyolckerekű járművekből a kiértékeléshez több prototípust meg fognak építeni pár éven belül.

Svédország számára akár 15-30%-al is többe kerülhetnek majd a JAS-39 Gripen E/F változatának példányai, mint a szinté ugyan ezt a változatot rendszeresítő Svájc számára, a svájci SFTV információi szerint.  Mindezt annak ellenére, hogy majd háromszor többet vásárolnának belőle. A svéd védelmi miniszter Karin Enströn megerősített a csatorna értesüléseit. Azt azonban tudni kell, hogy ezzel a két megrendeléssel 100000, nagyrészt svéd munkahely válik biztossá az elkövetkező években.

A katonák igényeinek kielégítésében néha a civil vállalatok rugalmasabbak, gyorsabbak, mint a hadiiparban tevékenykedő beszállítók és gyártók. Ennek újabb bizonyítéka az iPad optika adapter, mely több éjjellátóhoz (AN/PVS-14, AN/PVS-7, AN/PVS-15 és Recon M24 Thermal) is csatlakoztatható. Ezzel a megoldással jobb képminőség érhető és lehetőség nyílik, kép vagy videó formátumban történő rögzítésre, illetve továbbításra is.

NETARZENÁL GALÉRIA

Dagonyázó Boxer.

Agresszor Sasok: 1., 2.

AV-8B+-ok Afganisztán felett: 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12.

Northrop F-5E Tiger.

Sikorsky S-80M-1 (MH-53E).

MiG-31.

Szólj hozzá

JAS-39 Gripen USS VBTP-MR Guarani Jak-130 E/F Hongdu ARLINGTON (LPD 24) Gepard L-15