2012. dec 13.

2012.12.13

írta: Netarzenál
2012.12.13

Franciaország tegnap megerősítette azt a híresztelést, mely szerint a Földközi-tengerre kifutott CHARLES DE GAULLE (R 91) repülőgép-hordozó a Szír partok előtt tartózkodik majd huzamosabb ideig. A francia védelmi miniszter, Jean-Yves Le Drian, azt is megemlítette, hogy a hajó és legénysége semmiféle hadgyakorlaton nem fog részt venni a térségben. Ugyanis több forrás is arról tájékoztatott, hogy a francia hordozó és kísérőegységei a USS DWIGHT D. EISENHOWER nukleáris meghajtású hordozó vezette amerikai flottakötelékkel és a szintén a közelben lévő, legalább öt brit hajóból álló kötelékkel együtt hamarosan egy közös gyakorlatba fog kezdeni.

Ezen a héten Obama elnök figyelmeztette Damaszkuszt, hogy tudomásuk van arról, hogy vegyi fegyvereket kívánnak bevetni a lázadók ellen. Ezt követően a NATO főtitkára, Anders Fogh Rasmussen is felhívta a szír vezetés figyelmét, hogy egy ilyen lépés azonnali katonai akciót vonna maga után a szövetség részéről. Damaszkusz tagadta a vádakat.

Bangladesben fejlesztésnek vetik alá az ország páncélos erőit. Kínából 44 MBT-2000-es harckocsit vásárolnak meg és a régebbi T-59-esek közül is modernizálni fognak egy eddig mg meg nem nevezett mennyiséget.

Omán egy 117 millió dolláros fegyvercsomag megvásárlási kérelmével fordult az Egyesült Államokhoz. Ebben 27 AIM-120C-7 közepes hatótávolságú levegő-levegő rakéta, 162 GBU-12 PAVEWAY II lézerirányítású 227 kg-os bomba, 32 széleltérítést korrigáló CBU-105-ös kazettás bomba, valamint 20 mm-es gépágyúlőszerek, tartalék alkatrészek és egyéb kiegészítők, továbbá logisztikai és technikai támogatás foglaltatnak bele.

Az ausztrál védelmi minisztérium viszont további 24 Boeing F/A-18F Super Hornet vadászbombázó beszerzésének lehetőségeivel kereste meg Washingtont. Legfőbb szempontok között az eladásra kerülő gépek képességei és az áruk szerepel.

A skandináv országok (Dánia, Norvégia és Svédország) védelmi miniszterei szándéknyilatkozatot írtak alá, egy az országaik által közösen üzemeltetett szállítórepülőgép-flotta létrehozásáról. A NorTAT (Nordic Tactical Air Transport) nevet viselő szövetség létrehozásának lehetőségeiről 2011 novemberében egy koordinációs bizottság állítottak fel norvég vezetéssel. Ez volt hivatott feltérképezni a reális és az eddiginél szorosabb együttműködés lehetőségeit, valamint megjelölni az ebből fakadó, ám jó tervezéssel kikerülhető akadályokat.

Az ezeket tartalmazó jelentést novemberben tették közzé és kitértek benn a közös üzemeltetés, beszerzés, logisztika, kiképzés és légiforgalmi irányításra is. A preferált géptípus a Lockheed C-130J Super Hercules lett, mivel Dánia és Norvégia már üzemelteti a típust és Svédországban is naprenden van az öregedő C-130H flotta leváltása az utóddal.

Várhatólag két éven belül szolgálatba állhat a jelentős, több 100 millió dolláros amerikai segítséggel fejlesztett új izraeli rakétavédelmi rendszer a David's Sling (Magic Wand). Az izraeli remények szerint a David's Sling lehet majd az elkövetkező években a világ több országában is szolgálatban álló amerikai Patriot rendszerek utódja. Tény, hogy a képességei alapján jogosan várják erre a szerepre az új rendszert. A kevesebb mint 1 tonna tömegű, kétlépcsős, kettős vezérléssel ellátott Stunner rakétával ellátott rendszer 250 km-es távolságon belül jelenthet veszélyt a ballisztikus rakéták mellett az egyéb repülő eszközökre is.

Nagy-Britanniában nyolc év börtönre ítéltek egy 30 éves férfit, aki a brit nukleáris meghajtású tengeralattjárók titkosnak minősülő dokumentációit lett volna hajlandó átadni orosz kémeknek. Edward Devenney-t azonban nem az orosz hírszerzés, hanem a brit kémelhárítás vette rá a tengeralattjárók bevetési metódusait tartalmazó titkos dokumentumok megszerzésére. Éppen ezért amikor januárban lebukott még azt hitte, hogy az oroszoknak szállít információkat.

Egy túl keményre sikeredett kényszerleszállás során egy Sikorsky MH-60R Seahawk helikopter legénységének mind a négy tagját kórházba kellett szállítani a tegnapi napon az Egyesült Államokban. Az amerikai haditengerészet kiképzőrepülésen lévő forgószárnyasa 23:30 után pár perccel szakította meg feladatát, eddig még nem ismertetett okból.

NETARZENÁL GALÉRIA

HMS OCEAN: 1., 2., 3.

Harcra kész Sólyom.

Szuhoj T-50-es.

Westland Sea King ASaC7.

Lockheed (Aeritalia) F-104S Starfighter.

Lockheed CP-140 Aurora.

Szólj hozzá