2013. jan 28.

2013.01.28

írta: Netarzenál
2013.01.28

Eladásra kínálja fel az elmúlt hét évben kivonásra került repülőgépeit a Chilei Légierő, a Fuerza Aérea de Chile. A 10 Cessna A-37B Dragonfly sugárhajtású kiképző és könnyű támadó gép még alkalmas további repülésre, de a 21 Mirage Elkan és a Pantera változatú vadászbombázó már csak mint alkatrészforrás hasznosítható a megvásárló által.

A 2010 februárjában megkötött szerződésben foglaltakhoz tartja magát a Lockheed Martin és már elhagyta a gyártócsarnokot az első Tunézia számára gyártott C-130J-30 Super Hercules teherszállító. A Z21121-es lajstromszámú gép várhatólag még ebben az évben átadásra fog kerülni, míg másik megrendelt társára a 2014-es esztendőben kerül sor. Az afrikai országban jelenleg 7 C-130B és 1 C-130H változatú Hercules található meg a légierő állományában.

Megkapta első 50000 lőerős gázturbináját az épülőfélben lévő brit HMS QUEEN ELIZABETH repülőgép-hordozó a múlt héten. A Rolls-Royce MT30 erőforrásból 2 darab nyer elhelyezést a hordozó gépházaiban és ezek fogják meghajtani azokat a generátorokat, amelyek a hordozó elektromos energiával történő ellátásán fáradoznak majd. Az elektromos energia a QUEEN ELIZABETH mozgatásában is szerepet fog játszani, ugyanis ezt villanymotorok alkalmazásával valósítják majd meg. A Rolls-Royce MT30-es egyébként a polgári repülésből ismert Rolls-Royce Trent 800-as módosított változata, összetevőik mintegy 80%-as megegyezik. Természetesen ezek az eltérések már jelentősnek mondhatók, ugyanis a gázturbina és segédberendezési már 120 tonnát nyomnak a hajók számára készülő változatnál. Az MT30-as megtalálható az amerikai FREEDOM- és ZUMWALT hajóosztályon is, valamint nemrégiben került kiválasztásra a dél-koreai haditengerészet FFXII fregattjai számára is.

Kolumbia légiereje két Boeing 737-400-as utasszállítót alakíttat át vegyes felhasználású teher- és személyszállítóvá. A munkát az Egyesült Államokban székelő AAR Corporation végzi el 31 millió dollárért.

Még tavaly decemberbe került említésre, hogy Argentínába érkezett egy brazil E-99-es légtérfelderítő. Nem zárható ki azonban, hogy csak a gépre szerelt Erieye rádiólokátor képességire voltak kíváncsiak az argentinok és a jövőben mégsem az EMB 145-ösön alapuló változatot rendszeresítik majd. 2009-ben ugyanis élénken érdeklődtek a svédeknél is használt változat, a Saab S100D Argus iránt, azonban akkor pénzügyi gondok miatt lemondtak a tervezett két-három példány beszerzéséről.  Ellenben a hordozóplatformul szolgáló Saab 340-es turbólégcsavaros gépekből négyet is beszereztek még 2008-ban, szállítási feladatok elvégzésére. Ha a vizsgálatok alatt számukra megfelelőnek bizonyult az Erieye rendszer képessége, egy olcsóbb megoldással a már meglévő Saab 340-ek átalakításával is hozzájuthatnának légtérfelderítőkhöz, így talán kisebb kiadással valósulhatna meg a program.

Nagy-Britanniában a Királyi Haditengerészet átvette az első AW159 Lynx Wildcat HMA Mk.2-es helikopterét. A Lynx továbbfejlesztett változatával így már a flotta is hozzáláthat a tesztrepülések végrehajtásához. A Lynx Mark 8-ok leváltása 2015-től kezdődik majd meg az új típussal, ezekből eddig 28 darabot rendelt meg a flotta vezetése.

Szombaton az oroszországi Zvezdocska Hajógyárban átadásra került India számára a modernizált Project 877 EKM, vagy KILO-osztályú (SINDHUGHOSH-osztály) tengeralattjáró, az INS SINDHURAKSHAK (S 63). Az októberben megkezdett próbajáratok alkalmával még 2012-es átadási időpont került említésre, ez azonban változott egy kicsit. A 2300 tonnás vízkiszorítású SINDHURAKSHAK orosz jégtörőhajók biztosítása mellett már holnap elindul India felé és ez az ország haditengerészetének történetében egyedülálló tett lesz, mivel indiai tengeralattjárók saját személyzetükkel ekkora távolságot még nem tettek meg ilyen körülmények között.

Január 22-én, a terveknek megfelelően megérkezett Egyiptomba az legutoljára rendelt 20 F-16-os közül az első négy példány. A továbbra sem túl stabil helyzetet az USA döntéshozói nem ítélték veszélyesnek, így elkezdődhetett a jelenleg egyik legmodernebb felszereltséggel gyártott változatok, a Block 52+-ok leszállítása. Kairó 3,2 milliárd dollárt fizetett ki tengeren túli szövetségesének a négy kétüléses és 16 együléses gépért.

NETARZENÁL GALÉRIA

Helyére került a USS GERALD R. FORD (CVN 78) szigete: 1., 2., 3., 4.

Első repülésén a kínai Y-20-as teherszállító: 1., 2., 3., 4., 5.

Saab S100D Argus.

CASA C-101EB Aviojet.

Görög Apache: 1., 2.

Szuhoj Szu-25UB.

Szólj hozzá

Martin Cessna Lockheed Mirage Super Rolls-Royce MT30 AW159 Wildcat Lynx HMS QUEEN Hercules C-130J-30 ELIZABETH SINDHURAKSHAK A-37B Dragonfly Elkan Pantera