2013. feb 15.

2013.02.15

írta: Netarzenál
2013.02.15

Rövid hatótávolságú légvédelmi rakéták közös fejlesztésének lehetőségéről tárgyalt egymással az indiai és a francia miniszterelnök. Az SR-SAM, vagy Maitri néven is emlegetett rakéta fejlesztésében az MBDA és DRDO venne részt, a program nagyjából 6 milliárd dollárba kerülne, gyártását teljes egészében a Bharat Dynamics végezné. A fegyvert a tervek szerint hajókra is telepítenék a mobil szárazföldi járművek mellett.

Kezdetét vette a Northrop Grumman B-2A Spirit lopakodó bombázók elektronikus hadviselési rendszerének korszerűsítését megvalósító program az USA-ban. A DMS-ként ismert rendszert antennák, processzorok és szoftverek egyaránt alkotják, ezek lecserélését egyrészt a beszerezhető alkatrészek hiánya, másrészt 2058-ig terjedő tervezett szolgálati idő alatt megjelenő új fenyegetések indokolják. A költségek minimalizálása érdekében új, de már kiforrottnak, megbízhatónak tekinthető eszközökből fog felépülni az új elektronikus hadviselési rendszer.

Ezek között az összeköttetést már egy száloptikás kábelhálózat fogja végezni, de a jövőben egyszerűbben megvalósulhat majd a most beépítésre kerülő rendszerek lecserélése is. Magát a rendszerintegrációt a Northrop Grumman Aerospace Systems végzi el, de a cserére szoruló 286 processzor utódjait a Lockheed Martin Mission Systems, míg az antennákat az L3 fejlesztette ki és gyártja el.

Új nappali kamerát és lézertávmérőt fognak kapni a Boeing AH-64D/E Apache/Guardian harci helikopterek 161,7 millió dollárért.  A korszerűsítést a Lockheed Martin végzi el, az első modernizált példányok még ez év elején átadásra fognak kerülni.

Egy az Egyesült Államokban kelt jelentés szerint minimum 90-110 darab között lehet a Pakisztán által birtokolt nukleáris robbanófejek száma. A Kongresszus számára készült dokumentumban megemlítik az indiai becsült nukleáris robbanófejek számát is, amit 60-80 körülire saccolnak. Továbbá elemzők széles rétege arra a következtetésre jutott, hogy az USA-tól vásárolt F-16-ok egy részét Iszlámábád már alkalmassá tette a nukleáris töltetek célba juttatására.

Leszálláshoz készülődve állt le a hajtóműve, egy a légierő állományába tartozó McDonnell Douglas AO-4AR Fightinghawk vadászbombázónak Argentínában. A Villa Reynolds repülőtéren állomásozó V. repülőezred állományába tartozó gépből mind a két pilóta (David Machado őrnagy és Esteban Bossi hadnagy) biztonságosan katapultált. Fotó a szerencsétlenül járt gépről.

NETARZENÁL GALÉRIA

SM-3 Block 1A indítása a USS LAKE ERIE (CG 70) fedélzetéről: 1., 2.

Sikorsky CH-53E Super Stallion.

Dassault Rafale C.

McDonnell Douglas EAV-8B Harrier II Plus.

PZL-Mielec TS-11 Iskra.

Boeing KC-767J.

Szólj hozzá

Douglas Dynamics McDonnell Spirit Boeing MBDA B-2A SR-SAM Maitri DRDO Bharat DMS AO-4AR Fightinghawk AH-64D/E Apache/Guardian