2013. feb 18.

2013.02.18

írta: Netarzenál
2013.02.18

Várhatólag még ebben a hónapban bejelentésre fog kerülni, hogy milyen katonai beszerzés és együttműködés valósulhat meg Oroszország és Brazília között. A legújabb hírek szerint a légvédelmi rakéták mellett a Jakovlev Jak-130-as sugárhajtású kiképző/könnyű támadó repülőgépek is érintettek lehetnek majd a két ország közötti megállapodás eredményeképpen. Az orosz gépek orrába ugyanis a Mectron leányvállalata, a  Odebrecht Defesa e Tecnologia által gyártott SCP-01 Scipio rádiólokátor kerülne beszerelésre. Ez a berendezés egyébként megtalálható a modernizált A-1M gépekben is. A kicsi ám eléggé modern és több üzemmóddal is rendelkező SPC-01-es egyidejűleg négy légi cél követésére képes, egy 5 négyzetméteres lokátor keresztmetszetű repülőgépet 32 km-ről derít fel. A légi üzemmódok között képes földfelszíni és tengeri célpontok felderítésére és követésére is. Előbbi esetben egy 100 négyzetméteres objektumot 80 km-ről detektál.

Ausztriában a szolgálatban álló 15 Eurofighter Typhoon vadászgép már túllépte az összesített 5000 repült órát.

Tajvanon a haditengerészet csapásmérő erejének további növelését tervezik végrehajtani. Ennek során a hazai fejlesztésű Hsiung Feng III-as robotrepülőgépek megjelennének a francia eredetű LAFAYETTE (helyi jelülés KANG DING-osztáy) és a régi amerikai eredetű KNOX-osztályba (helyi jelölés JANG CSI) tartozó fregattok fedélzetén is már a következő évtől kezdődően. (Akkor ez utóbbiak mégsem kerülnek majd kivonásra olyan hamar?) A hangsebesség kétszeresével repülni képes, 150 km-es hatótávolságú robotrepülőgépek már megjelentek a flotta nyolc CSENG KUNG-osztályú (licenc alapján helyben épített OLIVER HAZARD PERRY-osztály) fregattjából ötnek a fegyverzetében, valamint a  lopakodó kialakítású HUA KUANG VI-osztályú rakétás gyorsnaszádokon is. Továbbá az USA-tól használtan megvásárlásra kerülő négy OLIVER HAZARD PERRY-osztályú fregatt is átfegyverzésre fog kerülni. Mindezen lépések szükségességét Kína egyre erősödő tengeri erejével magyarázzák Tajpejben. Meg erősített források már tavaly arról cikkeztek, hogy egy 400 millió dolláros fegyvervásárlás keretében 120 Hsiung Feng III-as robotrepülőgéppel erősítik meg a flottát.

Február 14-én, csütörtökön hajtotta végre első felszállását az első sorozatban gyártott Lockheed Martin F-35C Lightning II-es. A CF-6-os jelzésű gép még ebben az évben a pilóta és a földi személyzet képzését végző VFA-101-es századhoz fog kerülni.

Elég jól halad az első francia megrendelésre gyártott A400M Atlas, az MSN7-es jelzést viselő katonai teherszállóval az Airbus Military. Február 14-én a segédhajtómű vizsgálatával végeztek és hamarosan a hajtóművek földi tesztjei is befejeződnek. A hírek szerint a Europrop International TP400-D6 gázturbinás hajtóművek most már gond nélkül üzemelnek. Tavaly ugyanis az ázsiai túráról hazafelé tartó MSN4-es példány Ománban volt kénytelen megszakítani repülését az egyik Europrop International TP400-D6 hajtóművének fordulatszám-csökkentőjében történt meghibásodás miatt. Az MSN6-osnál szintén az elmúlt évben, az egyik hajtóműben jelentkeztek rezgések. Továbbá orvosolták a hajtóművek olajába került fémforgácsok problémáját is.

Ebben az évben összesen 50 hajtómű kerül legyártásra és a Münchenben található gyártósor 2015-re éri el a maximális termelőkapacitását, vagyis akkor már 120 TP400-as fog elkészülni 12 hónap alatt. Mindent egybevetve, az MSN7-es tavaly augusztus 23-ra tervezett első repülésére március 2 és 5 között kerülhet majd sor. A Francia Légierő részére május végén, június elején kerül majd átadásra és Párizs még ebben az évben további két példányt vehet át, valamint Törökország is megkapja első gépét. 2014-ben már 10 Atlas leszállítását prognosztizálja a gyártó, ezek között lesz az első német és az első brit szállítógép is.

Irán egy új tengerészeti bázist kíván létrehozni az Ománi-öböl partvidékén. A szomszédos pakisztáni Gwadar-tól 30 km-re nyugatra, Pasabandar mellett létesítendő kikötő az irániak haditengerészetének összes hajótípusát képes lesz majd kiszolgálni.

NETARZENÁL GALÉRIA

Francia Lecler harckocsi az IDEX 213-as kiállításon.

Brazil Tigrisek.

Kétüléses Rafale N'Djamena repterén.

Grumman F-14B Tomcat.

Kawasaki C-1.

Megbontott Aerospatiale AS-555AN.

Szólj hozzá

III Lightning A400M F-35C Eurofighter Typhoon Jakovlev Jak-130 Atlas TP400-D6 Mectron Odebrecht SCP-01 Scipio Hsiung Feng MSN7