2013. feb 21.

2013.02.21

írta: Netarzenál
2013.02.21

Február 19-én első alkalommal szálltak le MV-22B Osprey billenőrotoros gépek a USS BONHOMME RICHARD (LHD 6) partraszállást támogató helikopterhordozó fedélzetén. A jelenleg is használt, ám 40 évnyi szolgálat után már kivonásra ítélt CH-46E Sea Knight utódja kétszer nagyobb sebesség és hatszor nagyobb hatótávolság mellett képes kétszer annyi teher elszállítására, mint tandemrotoros elődje.

Annak ellenére, hogy 2010 óta megromlott Izrael és Törökország között a kapcsolat, Tel-Avivban jóváhagyták a török Boeing E-737-es légtérellenőrző gépek számára az elektronikai támogató ESM (Electronic Support Measure) rendszerek eladását. Az Israel Aerospace Industries által gyártott rendszerek feladata a radar által kisugárzott jelekről a lehető legtöbb és legpontosabb információ meghatározása. Ezek alapján meghatározhatók a kibocsátó rendszer elhelyezkedése, típusa, feladata, valamint a használt frekvenciája.

Bár az izraeli védelmi minisztérium felszólította az Israel Aerospace Industries-t és leányvállalatát az  Elbit Systems-t a 200 millió dolláros bevételt eredményező munkálatok félbeszakítására, azt az USA kormánya és a Boeing nyomásának engedve mégis folytatniuk kellett, mivel a legtöbb alkotóelemet már leszállították a négy megrendelt török gép közül, háromnak a számára.

Elkészültek az első módosított U-2-es felderítőgéppel a kaliforniai Beale légibázison. A veterán felderítő kabinjában a nyomás a csúcsmagasságon végzett repülések során ezentúl már kétszerese lehet az eddiginek, így a pilótákra nézve csökkenhet a dekompresszió által okozott rosszullét hatása és némileg komfortosabbá válik a repülés is, bár a szkafander viselése még ezután is kötelező lesz. A  Lockheed Martin által irányított átalakítás során megerősítették a pilótafülke válaszfalait, valamint felújították a nyomástartásért felelős berendezéseket, tömítéseket is. Az átalakítási munkálatok elejétől a végéig 23 napot vettek igénybe.

NETARZENÁL GALÉRIA

A USS MOBILE BAY (CG 53) cirkáló.

Esti Typhoon.

Lockheed F-117A Nighthawk.

Portugál Kalózok: 1., 2.

Brit Merlin.

Szu-22M4.

Szólj hozzá

Israel 6) Systems USS MV-22B Boeing (LHD Osprey Industries Aerospace ESM Elbit U-2 BONHOMME RICHARD E-737